Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Brexit σημαίνει αύξηση φόρων και μειώσεις δαπανών
15 Ιουνίου, 2016
Ξεπερνά το 100% το ισπανικό δημόσιο χρέος
16 Ιουνίου, 2016

Διεθνής Αμνηστία προς Σλοβακία: Επιταχύνετε τις μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα

Καθώς η Σλοβακία ετοιμάζεται να αναλάβει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε σήμερα τις συστάσεις της προς την Μπρατισλάβα.

Η οργάνωση καλεί την σλοβακική προεδρία να ενισχύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της ΕΕ και να πιέσει την ΕΕ να λάβει μια ισχυρότερη θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, καλεί τη Σλοβακία να προωθήσει την επέκταση των ασφαλών και νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες προκειμένου να λαμβάνουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη και να αναθερμάνει τις πανευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διάκρισης κατά των Ρομά.

Η οργάνωση καλεί επίσης την προεδρία να διασφαλίσει ότι η επικείμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία της ΕΕ να είναι πλήρως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ σχετικά με τα βασανιστήρια ως ένα βήμα προς την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ να σταματήσει τα βασανιστήρια σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος θα παρακολουθεί καθώς η Σλοβακία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, και σε μια ζωτικής σημασίας στιγμή στην ίδια την ιστορία της ΕΕ”, δήλωσε ο Iverna McGowan, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

“Η Σλοβακία πρέπει να αλλάξει πορεία και να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε επίπεδο ΕΕ, επιμένοντας σε πιο ασφαλείς και νόμιμες οδούς για εκείνους που απεγνωσμένα έχουν ανάγκη. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με παραδειγματική ηγεσία, μέσω της ενίσχυσης των προσπαθειών για μετεγκατάσταση των ανθρώπων από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Περισσότερα εδώ.