Κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα γύρω από τη σημερινή συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε»
15 Ιουνίου, 2016
Παραίτηση πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία λόγω «προσβλητικών» σχολίων
15 Ιουνίου, 2016

Επικοινωνία Ομπάμα και Ολάντ για τις νέες επιθέσεις του ISIS

Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ συζήτησαν χθες (14 Ιουνίου) για μια επίθεση με μαχαίρι έξω από το Παρίσι και για το μακελειό στο Ορλάντο, για τα οποία το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την καταστροφή του ISIL και ότι στέκονται ενάντια στη μάστιγα της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για το ισλαμικό κράτος, επίσης γνωστό ως ISIS.

Την Κυριακή (12 Ιουνίου), ένας φερόμενος μαχητής του ISIS σκόρπισε το θάνατο σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο σκοτώνοντας 53 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50.

Στις 13 Ιουνίου, ένας Γάλλος ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, μαχαίρωσε έναν αστυνομικό διοικητή μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι του και σκότωσε τη σύντροφό του, η οποία εργαζόταν επίσης για την αστυνομία, σε μια επίθεση που η κυβέρνηση κατήγγειλε ως «άθλια πράξη τρομοκρατίας».

Ο 25χρονος Larossi Abballa έλαβε επίσης όμηρο τον 3χρονο γιο του ζευγαριού στην επίθεση το βράδυ της Δευτέρας. Το αγόρι βρέθηκε σώο, αλλά σε κατάσταση σοκ μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι όπου και σκότωσε τον εισβολέα.

Γεννημένος στη Γαλλία μαροκινής καταγωγής, ο Abballa φυλακίστηκε το 2013 με κατηγορίες ότι βοήθησε ισλαμιστές μαχητές να πάνε στο Πακιστάν και ήταν υπό επιτήρηση, περιλαμβανομένων υποκλοπών, κατά τη στιγμή της επίθεσης, είπε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Francois Molins.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τις γαλλικές αρχές για την δολοφονία του Γάλλου αστυνομικού και της συζύγου του από ένα άτομο που είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest τόνισε ότι πρόκειται για μια “προφανή ανησυχητική κατάσταση” για τις ΗΠΑ.

“Η αντιτρομοκρατική μας συνεργασία είναι σημαντική για την ασφάλεια και των δύο χωρών μας”, πρόσθεσε.

“Αναμένω οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις γαλλικές αρχές να διεξάγουν αυτή την έρευνα.”

Διαθέσιμο εδώ.