Παίζουν… «κρυφτούλι» για τη συντήρηση του σιδηροδρόμου
15 Ιουνίου, 2016
Κλιμακώνεται η πολιτική κόντρα γύρω από τη σημερινή συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε»
15 Ιουνίου, 2016

Πράσινο φως ΟΗΕ για την επιχείρηση της ΕΕ κατά του λαθρεμπορίου όπλων της Λιβύης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη (14 Ιουνίου) ενέκρινε την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματά πλοία ύποπτα για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να καλύψει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης στη μάχη της κατά του ισλαμικού κράτους.

Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία, που επεκτείνει την αποστολή της επιχείρησης Σοφία, η οποία έχει ως στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Πρέσβης της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, είπε ότι το μέτρο θα είναι καθοριστικό, διακόπτοντας τη ροή όπλων “που τροφοδοτεί την αστάθεια” στη Λιβύη.

Το μέτρο προτάθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στις 6 Ιουνίου.

Αλλά η Ρωσία προειδοποίησε ότι το μέτρο θα μπορούσε να εμβαθύνει τις διαιρέσεις στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η επιχείρηση Σοφία που αφορά στο εμπάργκο όπλων αποσκοπεί στη στήριξη της κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, καθώς αγωνίζεται να εδραιώσει την εξουσία της σε όλη την βόρεια αφρικανική χώρα.

Οι πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj, μάχονται για να ξαναπάρουν την πόλη της Σύρτης από τους τζιχαντιστές.

Μετά την ψηφοφορία του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να αναθέσουν επισήμως στην επιχείρηση Σοφία την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων όταν θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (20 Ιουνίου).

Περισσότερα εδώ.