Ξεπερνά το 100% το ισπανικό δημόσιο χρέος
16 Ιουνίου, 2016
Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «H κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα»
17 Ιουνίου, 2016

Φόβος για το ISIS και τους πρόσφυγες, αλλά όχι σε αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Μια ευρεία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη κατέδειξε ότι οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιτίθεται σε μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τρομοκρατική ομάδα βγήκε στην κορυφή από τις μεγαλύτερες αντιληπτές απειλές, με το 76% των ερωτηθέντων να δίνει σχετική απάντηση. Μόνο το 17% δήλωσε το αντίθετο, στην έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Pew Research που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Την άνοιξη, συμμετείχαν πάνω από 11.000 Ευρωπαίοι σε δέκα διαφορετικές χώρες της ΕΕ: Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η επιλογή των χωρών αντιπροσωπεύει το 80% του πληθυσμού της ΕΕ και το 82% της οικονομικής παραγωγής του μπλοκ.

Στην Ισπανία, το 93% θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (91%), την Ιταλία (87%) και τη Γερμανία (85%). Οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία και η Σουηδία που ρωτήθηκαν απάντησαν σχετικά στο 70%.

Σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων συνδέουν το θέμα της ασφάλειας με την κρίση των προσφύγων, καθώς το 49% απάντησε ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία και το Ιράκ αποτελεί απειλή. Όμως, οι πολίτες της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα διαιρεμένοι σχετικά με το θέμα. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην Πολωνία (73%), την Ουγγαρία και την Ελλάδα (και οι δύο 69%) ότι η εισροή των προσφύγων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τους τρομοκράτες να εισέλθουν στην Ευρώπη. Στην Ολλανδία (36%), τη Γερμανία (31%) και τη Σουηδία (24%) οι ανησυχίες είναι πολύ λιγότερο έντονες.

Περισσότερα εδώ.