Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «H κυβέρνηση δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα»
17 Ιουνίου, 2016
Yellen: Στα ραντάρ της Fed το Brexit
17 Ιουνίου, 2016

ΕΕ και Κοσσυφοπέδιο διαφωνούν για τον ρόλο της EULEX-Αναστολή δικαστικών υποθέσεων

Όλες οι δικαστικές υποθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο που διαχειρίζονται εισαγγελείς και δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεστάλησαν χθες (15 Ιουνίου), αφού η βαλκανική χώρα απέτυχε να παρατείνει την εντολή τους, λόγω διαφωνίας σχετικά με το ρόλο της νομικής αποστολής της ΕΕ.

Η αστυνομική και δικαστική αποστολή της ΕΕ, γνωστή ως EULEX, όταν έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο όταν διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 για να βοηθήσει το νέο κράτος να καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά, καθώς και την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου που θεωρούνται πολύ ευαίσθητα για τους τοπικούς εισαγγελείς και τους δικαστές.

Δυτικές πηγές δήλωσαν ότι η ΕΕ και το Κοσσυφοπέδιο διαφώνησαν σχετικά με τον ρόλο της αποστολής. Το Κοσσυφοπέδιο θέλει η αποστολή να έχει περισσότερο ένα εποπτικό ρόλο, αλλά η ΕΕ επιθυμεί η EULEX να συνεχίσει τη δουλειά της στη διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων.

Η εντολή της EULEX έληξε την Τετάρτη. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την επέκταση της εντολής μέχρι το 2018 τη Δευτέρα (13 Ιουνίου) και μία ημέρα αργότερα, η ΕΕ στήριξε επίσης την επέκταση.

Περισσότερα εδώ.