Πούτιν και Γιούνκερ υπόσχονται να διατηρήσουν «στενές επαφές»
17 Ιουνίου, 2016
Η δολοφονία της Jo Cox θα πλήξει σοβαρά το Brexit, λένε αναλυτές
17 Ιουνίου, 2016

Η κοινή αποστολή ΕΕ-Ρωσίας στον Άρη παίρνει πρόσθετη χρηματοδότηση

Το δεύτερο μέρος μιας κοινής ευρω-ρωσικής αποστολή να διερευνήσει για πιθανά ίχνη ζωής στον Άρη θα λάβει μια κρίσιμη ένεση μετρητών ύψους € 77 εκ, δήλωσε την Πέμπτη (16 Ιουνίου) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Στην πρώτη φάση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η ρωσική πλευρά ξεκίνησε αποστολή στο Κόκκινο Πλανήτη στα μέσα Μαρτίου, αλλά το επόμενο στάδιο έχει καθυστερήσει κατά δύο έτη έως το 2020.

Η ώθηση μετρητών προήλθε από τους κυριότερους ευρωπαίους εταίρους του έργου – Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία – και θα χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους που προκαλείται από την καθυστέρηση που ανακοινώθηκε το Μάιο.

Ο David Parker, διευθυντής των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της ESA, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ρωτήσαμε τα κράτη μέλη: θέλετε να συνεχίσετε με αυτή την αποστολή;»

Η ExoMars, μια κοινή αποστολή με την Roscosmos, ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου και έχει ήδη διανύσει σχεδόν το μισό (σχεδόν 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα) ταξίδι του, δήλωσε ο ESA.

Το επόμενο στάδιο της αποστολής θα δούμε την έναρξη ενός ευρωπαϊκού «rover» ικανού για διάτρηση μέχρι και δύο μέτρα (περίπου επτά πόδια) στην επιφάνεια του Άρη προς αναζήτηση οργανικής ύλης.

«Ήταν μια ομόφωνη απόφαση του συνόλου του Συμβούλιο να συνεχίσει με αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Διαθέσιμο εδώ.