Πεκίνο: Η ΕΕ δεν έχει καμία δουλειά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας
17 Ιουνίου, 2016
Απογοήτευση στη βιομηχανία για τα κριτήρια των ενδοκρινικών διαταρακτών
17 Ιουνίου, 2016

Να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο ζητεί η Τουρκία

Την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης βρισκόταν στην Άγκυρα και επισκεπτόταν μονάδες της τουρκικής αεροπορίας, συνομιλώντας με τον ομόλογό του, η Τουρκία έθετε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΝΑΤΟ την διακοπή της δράσης της Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Το αίτημα του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ήταν προφορικό, δεν κατατέθηκε επισήμως, βρήκε όμως την αντίθετη γνώμη των υπόλοιπων 27 συμμάχων, καθώς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία.

Πηγές από το ΝΑΤΟ έλεγαν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτό το αίτημα ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου να ζητήσει ενδεχομένως κάτι άλλο σε επόμενη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Πρόσθεταν ακόμη ότι υπάρχει δυσφορία για τη γενικότερη στάση της Τουρκίας, διότι – εξαιτίας των προσκομμάτων που θέτει – δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως η δράση του ΝΑΤΟ σε όλο το Αιγαίο.

Το ΝΑΤΟ έχει μάλιστα στον σχεδιασμό του να παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στην περιοχή, καθώς είναι σε θέση να αποτρέψει και ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Περισσότερα εδώ.