Ο Γιούνκερ ξαναξεκινά διάλογο με τον Πούτιν
17 Ιουνίου, 2016
Να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο ζητεί η Τουρκία
17 Ιουνίου, 2016

Πεκίνο: Η ΕΕ δεν έχει καμία δουλειά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απέχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παρέμβαση στο ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, δήλωσε στην EurActiv.com πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ, Yang Yanyi.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει γίνει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για την παγκόσμια ασφάλεια. Στον πυρήνα του, είναι μια εδαφική διαφωνία που περιλαμβάνει μια σειρά από υφάλους και μικρά νησιά διάσπαρτα στα ύδατα που συνορεύουν με αρκετές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

Κατά τη συνεδρίαση των G7 το περασμένο μήνα στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι το μπλοκ των 28 χωρών θα πρέπει να λάβει μια «σαφή και σκληρή στάση» στις ναυτικές απαιτήσεις της Κίνας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην επίσκεψή της στο Πεκίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία της επί της διαφοράς. «Διάφοροι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένων πολυμερών θα πρέπει να χρησιμοποιηθούνγια να αποφευχθούν νέες εντάσεις», είπε.

Δεν είναι δουλειά της Ευρώπης

Μιλώντας πριν από ένα συνέδριο, ο Yan Yan, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει την ουδετερότητά της επί της διαφοράς, αλλά αντίθετα να συμμετάσχει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, ο Yan δήλωσε ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι η πιο επιρρεπής σε πειρατεία περιοχή στον κόσμο. Τα περιστατικά πειρατείας αυξήθηκαν από περίπου 120 το 2013 σε 140 κατά το 2014 και το περασμένο έτος πάνω από το ήμισυ των περιστατικών πειρατείας στον κόσμο συνέβησαν σε εκείνη την περιοχή, είπε.

«Αυτή είναι μια πραγματική απειλή και όχι η εδαφική ή θαλάσσια διαφορά οριοθέτησης. Η λύση της διαφοράς πρέπει να βρεθεί από την Κίνα και τα αιτούντα κράτη. Δεν είναι δουλειά της Ευρώπης να βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο Yan.

Η Κίνα θέλει η ΕΕ να παραμείνει ουδέτερη, καθώς φοβάται ότι τα έθνη εναντιώνονται στο Πεκίνο για να ευχαριστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερα εδώ.