Yellen: Στα ραντάρ της Fed το Brexit
17 Ιουνίου, 2016
Ο Γιούνκερ ξαναξεκινά διάλογο με τον Πούτιν
17 Ιουνίου, 2016

Σαρκοζί προς Κομισιόν: «Ωθείτε εκτός τους Βρετανούς και εντός τους Τούρκους»

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει αυξήσει τις επιθέσεις του κατά της Κομισιόν, την οποία κατηγορεί ότι «ωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς την έξοδο και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας».

Καθώς πλησιάζουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, ο Σαρκοζί επιλέγει συνειδητά να προσεγγίσει την δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και να κρατήσει αποστάσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Μεταξύ των ευρώφιλων και των ευρωσκεπτικιστών, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε τον Μάιο και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα “μεγάλωσε” και ότι η τελική αποτυχία θα είναι να “διώξουμε το ΗΒ και να βάλουμε μέσα την Τουρκία”.

Ο Σαρκοζί έχει καταστήσει σαφές ότι οι Βρυξέλλες θα είναι υπεύθυνες σε περίπτωση μια εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την Τρίτη η ευρωβουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουάζ Γκροσεντέτ επέκρινε την συνήθεια της ΕΕ να παράγει “μεγάλες λίστες προόδου στην ενιαία αγορά, που μετατρέπουν τους πολίτες μας σε καταναλωτές”.

«Είναι καιρός να αφήσουμε αυτά τα τεχνοκρατικά επιχειρήματα πίσω και να μιλήσουμε: η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια μεγάλη αγορά, μια συνέλευση τομεακών προγραμμάτων, μια μηχανή για την παραγωγή προτύπων … Η Ευρώπη έχει ψυχή, μια ιστορία, μια κουλτούρα», είπε .

Αλλαγή Συνθήκης

Αυτές οι επικρίσεις αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων της γαλλικής δεξιάς με την ΕΕ.

«Η πιο συναρπαστική στιγμή στην πολιτική μου ζωή ήταν όταν είχα την προεδρία της ΕΕ», δήλωσε ο Σαρκοζί και εν συνεχεία έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την Ευρώπη, μερικές εκ των οποίων απαιτούν αναθεώρηση των Συνθηκών.

Σε εποχές ευρωσκεπτικισμού, αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο να συμβεί. Αλλά η ειρωνεία είναι ότι πολλοί στο κόμμα του συμμερίζονται την στάση κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου, το 90% των Γάλλων Ρεπουμπλικανών ακτιβιστών πιστεύουν ότι η χώρα τους θα πρέπει να «θέσει εκ νέου τους εθνικούς συνοριακούς ελέγχους για όσο χρονικό διάστημα δεν έχει επιτευχθεί μια νέα συμφωνία Σένγκεν που να εγγυάται την αποτελεσματική προστασία των συνόρων της Ευρώπης».

Το κόμμα απέρριψε επίσης την ιδέα μιας ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης και άσκησε έντονη κριτική στα τρέχοντα σχέδια της Επιτροπής σχετικά με το θέμα.

Περισσότερα εδώ.