Η Βουλγαρία αρνείται να ενταχθεί σε νατοϊκό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα κατά της Ρωσίας
17 Ιουνίου, 2016
Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιο «Ελλάδα 2021»
17 Ιουνίου, 2016

Συγκλονισμένη η Βρετανία με το φόνο της Κοξ λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα

Συγκλονισμένη είναι η Βρετανία από τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ, λίγες μόνον ημέρες πριν το καθοριστικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η 41χρονη βουλευτής των Εργατικών, μητέρα δύο παιδιών, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα το μεσημέρι της Πέμπτης από έναν 52χρονο άνδρα που, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, είναι υποστηρικτής ακροδεξιών και ναζιστικών βρετανικών και αμερικανικών οργανώσεων. Λίγη ώρα αργότερα η άτυχη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι πριν επιτεθεί ο δράστης, ονόματι Τόμας Μερ, φώναξε «Η Βρετανία πρώτα», που είναι το όνομα μίας δεξιάς εθνικιστικής βρετανικής οργάνωσης. Παρά ταύτα, η οργάνωση αποστασιοποιήθηκε τελείως από τον δολοφόνο, με την υπαρχηγό της, Τζάιντα Φράνσεν, να κάνει λόγο για «απόλυτα αηδιαστική» επίθεση.

Η Κοξ ήταν ένθερμη υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες, και στο παρελθόν είχε εργαστεί στη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, που μάχεται κατά της φτώχειας.

Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι γνωστά και ερευνώνται. Έως τώρα οι Αρχές έχουν αποφύγει να κάνουν οποιαδήποτε σύνδεση της δολοφονίας με τις εκστρατείες για το δημοψήφισμα, που έχει πολώσει τη χώρα.

Η Αστυνομία πάντως εκτιμά ότι ο Μερ έδρασε μόνος του και δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς στο έγκλημά του.

«Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω από όλα: Πρώτον, τα πολύτιμα παιδιά μας να λουστούν με αγάπη, και δεύτερον, να ενωθούμε όλοι ώστε να πολεμήσουμε το μίσος που τη σκότωσε», δήλωσε ο σύζυγος της Κοξ, Μπρένταν.

Σύνδεση με την ακροδεξιά;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Independent», ο δράστης είχε διασυνδέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση του Λονδίνου Springbok Club, που πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Southern Poverty Law Center, που παρακολουθεί εξτρεμιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε ότι ο Μερ ήταν υποστηρικτής μίας εκ των επιφανέστερων νεοναζιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Εθνικής Συμμαχίας.

Ο αδελφός του δράστη δήλωσε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. Δήλωσε ότι δεν ήταν βίαιος και δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος.

Σε ένδειξη σεβασμού, αμφότερες οι αντίπαλες παρατάξεις του δημοψηφίσματος ανέστειλαν τις εκστρατείες τους την Πέμπτη. Η καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. θα παραμείνει ανενεργή και σήμερα Παρασκευή.