Ο ESM έδωσε το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,5 δισ. στην Ελλάδα
17 Ιουνίου, 2016
Επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker
18 Ιουνίου, 2016

Ο πρώην Επίτροπος Υγείας φέρεται να είχε «επαφές» με την Philip Morris

Ο πρών Αναπληρωτής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Alfred Misfud, έλαβε χρήματα από την καπνοβιομηχανία Philip Morris με «αρμοδιότητα» να καλλιεργήσει σχέσεις με τον τότε Επίτροπο για θέματα Υγείας, John Dalli, αρμόδιο για το χαρτοφυλάκιο της νομοθεσίας καπνού της ΕΕ, σύμφωνα με αξιόπιστη δημοσιογράφο που ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία στη Μάλτα.

Ο Dalli ισχυρίζεται από τότε ότι είναι θύμα. Ο Μαλτέζος απολύθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, τον Οκτώβριο του 2012 μετά από ένα σκάνδαλο που περιελάμβανε μια σουηδική εταιρία.

Ωστόσο, νέες πληροφορίες οι οποίες έφερε στο φως η δημοσιογράφο  Daphne Caruana Galizia μέσω του μπλόγκ της “Running Commentary”, αποκαλύπτουν ότι ο Dalli, μέσω «μεσάζοντα», ήταν επίσης σε επαφή με τον αμερικανικό κολοσσό Philip Morris.

Η Daphne Caruana Galizia είναι γνωστή ως «η μόνη ανεξάρτητη δημοσιογράφος της Μάλτας» και η μόνη στην οποία δόθηκε προνομιακή πρόσβαση στα Panama Papers.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της, η εταιρία Philip Morris International κατέβαλε στον Misfud το ποσό των €2,750 μηνιαίως για να ενεργεί ως μεσάζων με τον Επίτροπο Dalli. Η καταβολή χρημάτων σταμάτησε όταν ο Μαλτέζος Επίτροπος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Επισκέψεις στη Μάλτα                           

Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο Misfud λάμβανε χρήματα από την Philip Morris International, ο Dalli εθεάθη από αυτόπτες μάρτυρες να επισκέπτεται τα γραφεία του Misfud στη Μάλτα «τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα και έκτος ώρες γραφείου». Εκείνη την εποχή, πέρασε παρατεταμένα διαστήματα στη Μάλτα και πετούσε συχνά στο νησί από τις Βρυξέλλες.

Όταν επικοινώνησαν μαζί του για να σχολιάσει το θέμα, ο Misfud παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα από την καπνοβιομηχανία, αλλά υποστήριξε ότι ήταν «σύμβουλος». Όταν ρωτήθηκε πάνω σε τι συμβούλευε την καπνοβιομηχανία όσον αφορά στην Μάλτα, ο ίδιος απάντησε ότι ήταν «οι τοπικές αγορές, η καπνοβιομηχανία και η συλλογική νομοθεσία που περνούσε από το κοινοβούλιο εκείνη την εποχή».

Ο Misfud επιβεβαίωσε ότι πληρώθηκε από τη Philip Morris International «για περίπου 18 μήνες» και ότι η σχέση με τη Philip Morris τερματίστηκε όταν ο Dalli έπαψε να είναι Ευρωπαϊκός Επίτροπος.

Ο Misfud, ο οποίος έχει οριστεί να γίνει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτα από 1ηΙουλίου, εκτέθηκε πάλι από την Caruana Galizia αποκαλύπτοντας ότι έπαιρνε μεγάλα ποσά μετρητών από έναν επιχειρηματία που εκπροσωπούσε μια αμερικανική εταιρεία λογισμικού.

Περισσότερα εδώ.