Επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker
18 Ιουνίου, 2016
Το 58% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
20 Ιουνίου, 2016

Γερμανία και Αυστρία ζητούν σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών και Αυστριακών υπουργών πιστεύουν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά, καθώς η ειρηνευτική διαδικασία εξελίσσεται, εγκαταλείποντας τις προηγούμενες θέσεις που έλεγαν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόνον και εφόσον το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταρήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας εάν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Κυριακή (19 Ιουνίου).

Τα σχόλιά του αντανακλούν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία για το θέμα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στη Μόσχα συγκριτικά με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Η Μέρκελ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μπορούν να αρθούν μόνο εάν εφαρμοστεί πλήρως, όχι μόνο εν μέρει, η ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. «Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Θα πρέπει μάλλον να δοθούν κίνητρα για μια αλλαγή στη συμπεριφορά», δήλωσε στο RedaktionsNetzwerk Deutschland, ένα δίκτυο τοπικών εφημερίδων.

Ο υπουργός δήλωσε υπέρ της άρσης των κυρώσεων σταδιακά, εάν η ρωσική κυβέρνηση δείξει ότι υλοποιεί το μερίδιο της ευθύνης της στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ για την Ουκρανία, προσθέτοντας: «Η προσέγγιση ή όλα ή τίποτα, ακόμη και αν αυτό ακούγεται καλό, δεν λειτουργεί».

Περισσότερα εδώ.