Η επαρχία της Αγγλίας «κίνδυνος» για το Brexit
20 Ιουνίου, 2016
«Μη αναστρέψιμο» το Brexit προειδοποιεί ο Κάμερον λίγο πριν το δημοψήφισμα
22 Ιουνίου, 2016

Λουξεμβούργο: Το Brexit θα έχει ντόμινο στην Ανατολική Ευρώπη

Μια βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο και σε άλλα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα που δημοσιεύθηκε χθες (19 Ιουνίου) ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα Brexit θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε στην Tagesspiegel am Sonntag.

Ήταν ένα «ιστορικό λάθος» από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να σκεφτεί ακόμη και την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.

Ο Άσελμπορν επεσήμανε ότι μερικές φορές έχει την εντύπωση ότι ο Κάμερον και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιάροσλαβ Καζίνσκι, έχουν μια σιωπηλή συμφωνία για τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Και οι δύο φαίνεται να έχουν την ίδια ατζέντα όσον αφορά στην επικριτική στάση τους προς την ΕΕ», πρόσθεσε.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον και το κόμμα του Κατσίνσκι (PiS) είναι μέρος της ίδιας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Από τη νίκη της στις εκλογές του περασμένου έτους, η συντηρητική και ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας έχει συγκρουστεί με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, καθώς και για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Αλλά στην πραγματικότητα, η Πολωνία, έχει μιλήσει εναντίον ενός Brexit. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βαρσοβία στις 2 Ιουνίου, η Πολωνή Πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, και ο Εσθονός ομόλογό της, Τάαβι Ρούιβας, εξέδωσαν κοινή έκκληση να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε ότι θέλουμε πάρα πολύ η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπαν. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντοχή της, για τη σταθερότητά της, καθώς και για τις οικονομικές προοπτικές των δύο χωρών μας».

Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες αποκάλυψε ότι το 80% των περίπου 800.000 Πολωνών που ζουν στη Βρετανία θέλουν να παραμείνουν εκεί, ακόμη και η Βρετανία επιλέξει την έξοδο από την ΕΕ, ενώ μόνο το 3% θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Διαθέσιμο εδώ.