Γερμανία και Αυστρία ζητούν σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας
20 Ιουνίου, 2016
Βρετανικό δημοψήφισμα: Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για «δύσκολη νύχτα»
20 Ιουνίου, 2016

Το 58% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Το 58% των Γερμανών επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Στη δημοσκόπηση, μόλις το 8% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την EE, ενώ ποσοστό 30% δηλώνει αδιάφορο για την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε «ελπίζω ότι θα μείνουν μαζί μας», διευκρίνισε ωστόσο ότι θέλει να αφεθούν να αποφασίσουν ελεύθερα στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

«Δεν ανήκω στους προφήτες καταστροφής, και ακόμη και στην χειρότερη έκβαση θα υπάρξουν στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο δυνάμεις οι οποίες δεν θα πετάξουν όσα από κοινού καταφέραμε», δήλωσε ο κ. Γκάουκ νωρίτερα σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μια παλιά Ευρώπη των μεμονωμένων εθνών, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους ή πολεμούν μεταξύ τους δεν αποτελεί πραγματικά καλό όραμα».

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τον ερχόμενο Μάρτιο, δήλωσε ότι, παρά τα πρόσφατα περιστατικά ξενοφοβίας και την αμφισβήτηση του συστήματος από τα άκρα, δεν θεωρεί ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς υπάρχουν, όπως είπε, οι θεσμοί, οι οποίοι λειτουργούν, ένα καλό Σύνταγμα, υπάρχουν οι «φρουροί» της δημοκρατίας και μια ισχυρότερη από ποτέ κοινωνία των πολιτών. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Βαϊμάρης.

Περισσότερα εδώ.