Βρετανικό δημοψήφισμα: Οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για «δύσκολη νύχτα»
20 Ιουνίου, 2016
Η επαρχία της Αγγλίας «κίνδυνος» για το Brexit
20 Ιουνίου, 2016

OHE: Ανησυχητικό κλίμα ξενοφοβίας στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ισχυρίστηκε ότι έχει επικρατήσει στην Ευρώπη ένα ανησυχητικό «κλίμα ξενοφοβίας», καθώς παλεύει με τη μεγαλύτερο ροή μεταναστών από το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Τεχεράνη, ο Φιλίπο Γκράντι είπε ότι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να συντονίσουν τις πολιτικές μετανάστευσης και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων για τους πρόσφυγες.

«Οι πρόσφυγες … δεν φέρουν κίνδυνο για μας, φεύγουν από τις επικίνδυνες θέσεις», είπε ο Γκράντι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να εξηγήσουν καλύτερα ότι η μετανάστευση  «στην πραγματικότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνιών», είπε.

«Εκείνοι που κάνουν το αντίθετο, που ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, έχουν την ευθύνη για τη δημιουργία ενός κλίματος ξενοφοβίας που είναι πολύ ανησυχητικό στη σημερινή Ευρώπη», υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι ήταν ατυχές το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό «δεν υλοποιήθηκαν».

«Ήταν μια χαμένη ευκαιρία […] η κάθε χώρα αποφάσισε ξεχωριστά, έκλεισαν τα σύνορα».

Έμφαση στο Αφγανιστάν

Έκανε επίσης έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι λόγω σύγκρουσης εντός των χωρών τους.

«Τα δύο τρίτα όσων έχουν εκτοπιστεί παγκοσμίως, έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους», επεσήμανε.

«Έχουμε εκατομμύρια από αυτούς στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη … είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή είναι συνήθως στη μέση των πολέμων, επομένως, είναι επικίνδυνο να μεταφερθεί βοήθεια».

Ο Ιταλός διπλωμάτης βρέθηκε τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Η αφγανική προσφυγική κρίση έχει δυστυχώς ξεχαστεί επανειλημμένα στην ιστορία της», είπε.

«Το θυμόμαστε μόνο παίρνει θυμόμαστε όταν συμβαίνει κάτι μεγάλο σαν την 11η Σεπτεμβρίου και τώρα με την άφιξη των Αφγανών στην Ευρώπη ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους.»

Η ρίζα του προβλήματος είναι η αστάθεια στο Αφγανιστάν, είπε, προσθέτοντας: «Γι ‘αυτό το πρώτο μου μήνυμα εδώ, είναι ας πετύχουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν».