Εκνευρισμός στην ΕΕ για τις νέες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
22 Ιουνίου, 2016
Πώς οι Βρετανοί βουλευτές «αποχαιρέτησαν» την Τζο Κοξ
22 Ιουνίου, 2016

Γιούνκερ: Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε το ανεπίσημο πρόγραμμά του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ηταν προσκεκλημένος στο εξοχικό του επιτρόπου μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Σαρωνίδα, σε ένα γεύμα το οποίο έγινε μετά από πίεση του Ελληνα Επιτρόπου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν ήθελε να δώσει επίσημο χαρακτήρα σε αυτό το γεύμα, καθώς προσκεκλημένοι ήταν υψηλά ιστάμενοι κυρίως από το στρατόπεδο της ΝΔ (μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς)και ο κος Γιούνκερ δεν ήθελε να δημιουργήσει θέμα με την παρούσα κυβέρνηση.

Όπως, πάντως, μας μετέφερε άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε και απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει το φθινόπωρο, το οποίο αναμένεται καυτό καθώς παραμένει ανοικτό το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ θα πρέπει να ληφθούν και κρίσιμες αποφάσεις για τα εργασιακά και τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κος Γιούνκερ απάντησε: «δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει».

Η ατάκα αυτή θεωρείται (και) «απάντηση» στους επικριτές του και τις στοχευμένες επιθέσεις που δέχεται την τελευταία εβδομάδα μέσω δημοσιευμάτων, κυρίως του γερμανικού τύπου, αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος στην ευρωβουλή ουσιαστικά κατηγόρησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι έχει «πολιτικοποιήσει» την Κομισιόν. Ότι δηλαδή με τις παρεμβάσεις της Κομισιόν κυρίως στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία (οι δυο τελευταίες πήραν πρόσφατα παράταση για να μειώσουν τα ελλείμματά τους) οι χώρες πέφτουν στα «στα μαλακά» παρά τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρακτικά δηλαδή ότι βάζει πολιτικά κριτήρια παραβιάζοντας το πλαίσιο λειτουργίας της Κομισιόν που είναι καθαρά τεχνοκρατικό.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν όχι μόνο δεν πτοείται από τα δημοσιεύματα και τις επιθέσεις, αλλά σκοπεύει να συνεχίσει τις πολιτικές παρεμβάσεις παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Περισσότερα εδώ.