Τα πρώτα δειλά βήματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των “ακριβών” φαρμάκων
22 Ιουνίου, 2016
Γιούνκερ: Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει
22 Ιουνίου, 2016

Εκνευρισμός στην ΕΕ για τις νέες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) τρεις εξέχοντες ακτιβιστές για την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού εκπροσώπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συλλήψεις τροφοδότησαν περαιτέρω φόβους για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά από μια σειρά μέτρων κατά αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Πρόκειται για τους Erol Onderoglu, Ahmet Nesin και Sebnem Korur Fincanci, που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας. Το δικαστήριο διέταξε προφυλάκιση αφού έγραψαν σε εφημερίδα για κουρδικά ζητήματα και διαμαρτυρήθηκαν στις προσπάθειες λογοκρισίας, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και την EuroMed.

Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Johannes Hahn, η απόφαση του δικαστηρίου “έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Τουρκίας να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης”.

“Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα (για ένταξη στην ΕΕ), πρέπει να προσβλέπει στα υψηλότερα δυνατά δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές”.

Διαθέσιμο εδώ.