«Μη αναστρέψιμο» το Brexit προειδοποιεί ο Κάμερον λίγο πριν το δημοψήφισμα
22 Ιουνίου, 2016
Τα πρώτα δειλά βήματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των “ακριβών” φαρμάκων
22 Ιουνίου, 2016

Τουσκ προς Βρετανούς: Μείνετε μαζί μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε σήμερα απ’ ευθείας έκκληση στους βρετανούς ψηφοφόρους, καλώντας τους να επιλέξουν στο δημοψήφισμα της Πέμπτης να παραμείνουν στην ΕΕ και λέγοντας πως το Brexit θα εξασθενούσε όχι απλώς την Ευρώπη, αλλά τον δυτικό κόσμο.

“Θα ήθελα να απευθυνθώ στους βρετανούς πολίτες, εκ μέρους σχεδόν όλων των Ευρωπαίων και των ευρωπαίων ηγετών: Μείνετε μαζί μας”, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

“Χωρίς εσάς, θα καταστεί ασθενέστερη όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ολόκληρη η δυτική κοινότητα. Μαζί θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος”.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν αποφύγει να πάρουν πολύ άμεσα μέρος στην εκστρατεία στη Βρετανία εξαιτίας του φόβου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό. Όμως έχουν από καιρό επιμείνει ότι θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ένωση και, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν στις δημοσκοπήσεις στήθος με στήθος, μερικοί πήραν τις τελευταίες ημέρες τον λόγο για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της αποχώρησης.

Ο Τουσκ θα προεδρεύσει της επόμενης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωση την Τρίτη και Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, όταν θα συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην ψήφο των Βρετανών να παραμείνουν ή να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

“Με κανέναν τρόπο δεν υποβαθμίζουμε τα οικονομικά κόστη που θα συνοδεύσουν το Brexit”, δήλωσε. “Δεν έχω ωστόσο αμφιβολία ότι είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για την ημέρα μετά το δημοψήφισμα”.

Αν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώσει επισήμως ότι η Βρετανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ΕΕ, οι άλλοι 27 ηγέτες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαπραγμάτευσης για να κανονισθούν οι όροι του διαζυγίου. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν να παραμείνουν, τότε η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης εβδομαδας θα συζητήσει την προώθηση της ειδικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε με τον Κάμερον τον Φεβρουάριο.

Περισσότερα εδώ.