Ο ESM ανακοίνωσε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα
22 Ιουνίου, 2016
5o Συνέδριο e-business & Social Media World 2016
22 Ιουνίου, 2016

Σαρκοζί: Χρειαζόμαστε “νέα ευρωπαϊκή συνθήκη” μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Τρίτη (21 Ιουνίου) για το Παρίσι και το Βερολίνο να κάνουν μια κοινή προσπάθεια για «μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» μετά την ψηφοφορία της Βρετανίας.

Μετά από συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Σαρκοζί είπε: «Είπα στην καγκελάριο ότι για να σώσει την Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρχει μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία κατά τους προσεχείς μήνες, με μια νέα συνθήκη που θα λέει στους 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους ότι έχουμε ακούσει ό, τι λένε, ότι καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται».

«Νομίζω ότι η καγκελάριος είναι έτοιμη», είπε μετά από ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το καλύτερο διότι θα υπάρξουν σύντομα εκλογές στη Γαλλία, που θα ακολουθηθούν από εκλογές στη Γερμανία».

Ο Σαρκοζί τόνισε επίσης τη σημασία των μελών στον πυρήνα της ΕΕ, Γαλλίας και Γερμανίας, να ηγηθούν.

«Ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα; Δεν υπάρχει ηγεσία, διότι στο γαλλογερμανικό ζευγάρι η Γαλλία λείπει», είπε, σε μια άμεση επίθεση κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος νίκησε τον Σαρκοζί στις εκλογές του 2012.

Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα βρεθούν υπό πίεση να υπερασπιστούν ό, τι έχει απομείνει από το όραμά τους για την Ευρώπη.

Αλλά Βερολίνο και Παρίσι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν είναι υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού, και θέλει κοινοβούλιο καθώς και Επίτροπο για την ευρωζώνη.

Βερολίνο όμως το βλέπει διαφορετικά. «Σε απάντηση σε ένα Brexit, δεν θα μπορούσαμε απλά να απαιτήσουμε περαιτέρω ενοποίηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.

Βέμπερ: Ψήφος για έξοδο σημαίνει «έξοδο»

Στο μεταξύ χθες, σε ομιλία του στη αντιπροσωπεία της Βαυαρίας στις Βρυξέλλες, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, προειδοποίησε το Λονδίνο για ένα πιθανό Brexit.

«Έξοδος σημαίνει έξοδος», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει με «ηρεμία» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και ότι οι συνέπειες είναι σαφείς και καθαρές.

Διαθέσιμο εδώ.