Θα επαναληφθεί το σενάριο ακυβερνησίας στην Ισπανία;
24 Ιουνίου, 2016
«Σάρκα και οστά» παίρνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή
24 Ιουνίου, 2016

Δημοψήφισμα για το ευρώ ζητά το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία

Έχοντας τον αέρα της σημαντικής νίκης στις δημορχιακές εκλογές, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία ασκεί πιέσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

«Θέλουμε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το ευρώ. Το ευρώ όπως είναι σήμερα δεν λειτουργεί. Είτε θα έχουμε εναλλακτικά νομίσματα ή ένα «Euro 2», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός talk show το βράδυ της Τρίτης ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Παρά το γεγονός ότι τέτοια δημοψηφίσματα για την ΕΕ ή το ευρώ απλώς θα δοκιμάσουν την κοινή γνώμη, διότι η ιταλική νομοθεσία δεν επιτρέπει δημοψηφίσματα για την αλλαγή των διεθνών συνθηκών, μια νίκη θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που παρακολουθεί προσεκτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης στη Βρετανία για το αν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, προτείνει δύο διαφορετικά νομίσματα στην Ευρώπη, ένα για τις πλούσιες χώρες του Βορρά και ένα άλλο για τις χώρες του Νότου.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εντείνει τις πιέσεις του για ένα τέτοιο δημοψήφισμα μετά την πρόσφατη νίκη στις δημαρχιακές εκλογές.

«Είμαστε τώρα σε αναμονή για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Το γεγονός και μόνο ότι μια χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία κένει δημοψήφισμα για το αν θα αποχωρήσει από την ΕΕ σηματοδοτεί την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νάιτζελ Φάραντζ, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμεί το Brexit, δήλωσε ότι η νίκη της Βιρτζίνια Ράτζι από το Κίνημα των 5 Αστέρων, που έγινε πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης, θα είναι η αρχή της διάλυσης της ΕΕ.

Διαθέσιμο εδώ.