Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ΕΕ και στην Τουρκία
24 Ιουνίου, 2016
LIVE: Aντιδράσεις μετά το σοκ του Brexit
24 Ιουνίου, 2016

Η Βρετανία ψηφίζει έξοδο από την ΕΕ

Νίκη του Brexit με διαφορά που ξεπερνά πλέον το ένα 1,1 εκατομμύρια ψήφους δείχνουν τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το BBC, με μόνο 19 από τις 382 εκλογικές περιφέρειες να μην έχουν ακόμα δηλώσει αποτέλεσμα, το στρατόπεδο του Brexit αποσπά 16,23 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 15,11 εκατομμυρίων του Bremain.

Το BBC, το ITV και το Sky News προβλέπουν πλέον επίσημα νίκη του «έξω».

Το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της στερλίνα στην ισοτιμία με το δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει ακόμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση. Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί, η λίρα ισοδυναμεί με 1.3312 δολάρια.

Πρόκειται για ψήφο-καταπέλτη για την Ε.Ε., η οποία ήδη αντιμετωπίζει την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμού και του εθνικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το αποτέλεσμα φανερώνει μία βαθιά διχασμένη χώρα. Υπέρ της παραμονής τάσσονται Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Λονδίνο. Υπέρ της αποχώρησης η Ουαλία, η βορειοανατολική Αγγλία και οι περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Οι πιθανές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα γεννά σειρά πολιτικών ερωτημάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Σκωτία, όπου οι Εθνικιστές έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιδιώξουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο απόσχισης άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία, το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, μέτωπο μπορεί να προκύψει και στην Ιρλανδία, με το Σιν Φέιν να προτίθεται να ζητήσει ψήφο για την ενοποίησης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως μεταδίδουν το δίκτυο ITV και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, τίθεται πλέον ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή και εκλογών μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο Συντηρητικός ηγέτης έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ χθες Πέμπτη 86 Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit δήλωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.

Διαθέσιμο εδώ.