Ρέγκλινγκ: Βήμα-βήμα θα δοθεί η ελάφρυνση χρέους
24 Ιουνίου, 2016
Δημοψήφισμα για το ευρώ ζητά το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία
24 Ιουνίου, 2016

Θα επαναληφθεί το σενάριο ακυβερνησίας στην Ισπανία;

Θεωρήθηκε φιάσκο άνευ προηγουμένου. Καθώς μετά τις εκλογές λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα τα ισπανικά κόμματα δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και ο βασιλιάς Φελίπε αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η χώρα είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα με περιορισμένες εξουσίες. Το ανησυχητικό είναι ότι και μετά τις νέες εκλογές προδιαγράφεται ανάλογη κατάσταση. Τα μεγάλα κόμματα έχουν τους ίδιους επικεφαλής με σχεδόν ίδια εκλογικά προγράμματα και κανείς δεν διαφαίνεται να κερδίζει και πάλι την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ο ίδιος ο Ραχόι προβάλλει τους καλούς οικονομικούς δείκτες με ποσοστό ανάπτυξης στο 3% για να προσελκύσει ψήφους στο συντηρητικό Λαικό Κόμμα ΡΡ, αλλά ο υπολογισμός του μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένος. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν και πάλι την πρώτη θέση, αλλά με ποσοστό που δεν θα επαρκεί για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ενδέχεται μάλιστα να συμβεί το χειρότερο σενάριο, να πάρει μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Πιθανή συνεργασία με τους φιλελευθέρους Ciudadanos, που αρνούνται ήδη κάθε μετεκλογική συνεργασία με τον Ραχόι, θα απέφερε λιγότερες έδρες απ’ ό,τι όλα τα κόμματα του αριστερού τόξου μαζί. «Η Ισπανία κινδυνεύει από ακυβερνησία», προειδοποιεί η εφημερίδα El Mundo.

Αντίθετα, στο αριστερό στρατόπεδο διαγράφεται μια αλλαγή. Οι Podemos κατεβαίνουν μαζί με την Ενωμένη Αριστερά υπό το όνομα Unidos Podemos. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από αυτή τη συμμαχία θα μπορούσε να βγει μια ισχυρή πολιτική δύναμη εξοβελίζοντας τους Σοσιαλιστές. Ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας μάλιστα θεωρεί ότι, σε συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, θα μπορούσε να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.

Περισσότερα εδώ.