Συμφωνία για τη Δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής
24 Ιουνίου, 2016
Δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
24 Ιουνίου, 2016

Πάνος Καρβούνης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε από την αρχή ο πιο πιστός σύμμαχος της Ελλάδας».

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή “Αθήνα σήμερα” του ρ/σ “Αθήνα 9.84”  και την Νόνη Καραγιάννη στον απόηχο της επίσκεψης του Προέδρου Γιούνκερ στην Αθήνα (22/06/2016).

Ξεκινώντας ο κ. Καρβούνης επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε από την αρχή ο πιο πιστός σύμμαχος της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Juncker έχει εμπράκτως αποδείξει τα αισθήματα που τρέφει για την χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας επανέλαβε τα λεγόμενα του Προέδρου σύμφωνα με τα οποία,θα συνεχίσει τη στήριξή του στην Ελλάδα, αναμένοντας παράλληλα την υποβολή προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, το προσεχές φθινόπωρο. Ο κ. Καρβούνης συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν παρέχει και τεχνική βοήθεια στη χώρα μας με σκοπό τη σωστή διαμόρφωση των εν λόγω προτάσεων, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί.

Εν συνεχεία, ως προς την έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρείες και τις συμφωνίες καρτέλ, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα όταν έχει περισσότερες πληροφορίες και εάν αποδειχτεί ότι τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα υπάρξει απόφαση για το πρακτέο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επικεφαλής δήλωσε ότι σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προχωράει, κάτι που μαρτυρούν οι σε μεγάλο βαθμό μειωμένες ροές. Εντούτοις, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι επιστροφές λαμβάνουν χώρα με αργό ρυθμό, διότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο και πρέπει να εξεταστεί σε ατομική βάση.

Τέλος, σχετικά με την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι η επίτευξη συμφωνίας ως προς το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ΕΕ όσο και την ίδια την Ελλάδα, καθώς έτσι δεν θα επαναληφθούν οι προηγούμενες ροές.

Διαθέσιμο εδώ.