Τσίπρας: Θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Γιούνκερ στο έπακρο
24 Ιουνίου, 2016
Ρέγκλινγκ: Βήμα-βήμα θα δοθεί η ελάφρυνση χρέους
24 Ιουνίου, 2016

Πρόταση του ΕΚ να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για τα..ρομπότ

Σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητά να αναγνωρισθούν τα ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα», όπως αποκαλύπτει το «Reuters».

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οι ιδιοκτήτες-εργοδότες  των ρομπών θα πρέπει να πληρώνουν και αυτοί ασφαλιστικές εισφορές. Τα ρομπότ απασχολούνται στα εργοστάσια, αντικαθιστώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους του δευτερογενούς (βιομηχανίες) και -σταδιακά- του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες).

Το σχέδιο ψηφίσματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να τεθούν σε νέα βάση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ρομπότ, από τη νομική υπόστασή τους έως τη φορολόγησή τους.

Όμως οι Γερμανοί βιομήχανοι ήδη δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο καθώς το ζήτημα είναι περίπλοκο και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 50 χρόνια. Ο κύκλος εργασιών τα γερμανικής  ρομποτικής και αυτοματισμού αυξήθηκε κατά 7%, αγγίζοντας τα  12,2 δισεκατομμύρια ευρώ το περασμένο έτος.

Το προτεινόμενο ψήφισμα αναφέρει ότι τουλάχιστον στα πιο εξελιγμένα αυτόνομα ρομπότ θα πρέπει να δοθεί η ιδιότητα των ηλεκτρονικών προσώπων με συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Επίσης, προτείνει να υποχρεωθούν οι εταιρείες που απασχολούν ρομπότ, να δηλώνουν πόσα χρήματα εξοικονομούν σε ασφαλιστικές εισφορές, επειδή έχουν αντίστοιχα μειώσει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό τους. Σημειωτέον ότι το ψήφισμα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, κάτι που δεν θεωρείται και τόσο εύκολο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν εγκριθεί, δεν είναι δεσμευτικό για τα κράτη.

Διαθέσιμο εδώ.