Δημοψήφισμα για το ευρώ ζητά το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία
24 Ιουνίου, 2016
Η Ευρωβουλή ζητά από τον Ζαν Μαρί Λεπέν €320,000
24 Ιουνίου, 2016

«Σάρκα και οστά» παίρνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει έναν νέο ενισχυμένο οργανισμό, στηριζόμενο στις βάσεις που έχει θέσει ο Frontex, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αξιοποιεί εφεδρικά προσωπικό και εξοπλισμό. Τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τα σύνορά τους, όπως και την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων. Αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παράσχει υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες προληπτικά, και όχι όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «Η συμφωνία για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις. Η ώρα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας σαφώς έφθασε: η Επιτροπή το δήλωσε το Μάιο του 2014, και εγώ το επανέλαβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας – ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον Frontex σημαντικά, και να τον αναπτύξουμε σε ένα πλήρως λειτουργικό Ευρωπαϊκό σύστημα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής».

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει το σύνδεσμο που λείπει για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρώπης να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του χώρου Σένγκεν και την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπεται στο χάρτη πορείας για την «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρότασηγια την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αναβαθμίζει τον Frontex. Σκοπός είναι η καλύτερη διαχείριση  της μεταναστευτικής κρίσης, η βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων.

Διαθέσιμο εδώ.