Έκτακτη σύνοδος ολομέλειας του ΕΚ την Τρίτη 28 Ιουνίου
24 Ιουνίου, 2016
Πάνος Καρβούνης: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε από την αρχή ο πιο πιστός σύμμαχος της Ελλάδας».
24 Ιουνίου, 2016

Συμφωνία για τη Δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο, σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία  Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει έναν νέο ενισχυμένο οργανισμό, στηριζόμενο στις βάσεις που έχει θέσει ο Frontex, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αξιοποιεί εφεδρικά προσωπικό και εξοπλισμό. Τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τα σύνορά τους. Θα εξακολουθήσουν επίσης να έχουν την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων. Αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παράσχει υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες προληπτικά, και όχι όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε : «Η συμφωνία για τηνδημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής  και Ακτοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις. Η ώρα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας σαφώς έφθασε: η Επιτροπή το δήλωσε το Μάιο του 2014, και εγώ το επανέλαβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας – ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον Frontex σημαντικά, και να τον αναπτύξουμε σε ένα πλήρως λειτουργικό Ευρωπαϊκό σύστημα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Επιτροπή συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο από τότε που υποβλήθηκε η πρόταση τον περασμένο Δεκέμβρη και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το αδιάλειπτο έργο τους σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα που θα δείξει στον κόσμο ότι από εδώ και στο εξής, η Ευρώπη θα διαχειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μια κοινή αποστολή αλληλεγγύης.»

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελέσει το σύνδεσμο που λείπει για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρώπης να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του χώρου Σένγκεν και την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπεται στο χάρτη πορείας για την «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκενpdf» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου 2016.

Περισσότερα εδώ.