LIVE: Aντιδράσεις μετά το σοκ του Brexit
24 Ιουνίου, 2016
Ο Κάμερον παραιτείται από την πρωθυπουργία ως τον Οκτώβρη μετά τη νίκη του Brexit
24 Ιουνίου, 2016

Fast-track έξοδο θα επιδιώξουν οι Βρυξέλλες

Από τα 16 δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΕ από το 2000 μέχρι σήμερα, το βρετανικό όχι ήταν η 10η ήττα για την ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί απόλυτη ψυχρολουσία παρά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες ότι θα αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία η κατάσταση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν χαοτική κατάσταση στις αγορές ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιδιώξουν γρήγορη έξοδο προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες συνέπειες της βρετανικής επιλογής και να υπάρχει παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Στις 11:30 το πρωί ώρα Ελλάδος θα συναντηθούν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο προεδρεύων της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε χθες ότι θα συγκαλέσει μιαέκτακτη σύνοδο ολομέλειας την Τρίτη (28 Ιουνίου) όπου την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.

Στο επίκεντρο θα είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας περί εθελούσιας εξόδου από την ΕΕ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία και αυτή η έξοδος θα γίνει με όρους που θα θέσουν οι υπόλοιποι 27.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες για το τι θα γίνει με τηνΠροεδρία του Συμβουλίου την περίοδο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017 που κανονικά την έχει η Βρετανία, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν το παράδοξο να έχουμε μια χώρα εκτός της ΕΕ που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία.

Διαθέσιμο εδώ.