Η Βρετανία ψηφίζει έξοδο από την ΕΕ
24 Ιουνίου, 2016
Fast-track έξοδο θα επιδιώξουν οι Βρυξέλλες
24 Ιουνίου, 2016

LIVE: Aντιδράσεις μετά το σοκ του Brexit

15.14 Η Μόσχα ελπίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα υπερισχύσει η ανάγκη οικοδόμησης καλών σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι λυπάται «που δεν διαπιστώνει πάντα μια βούληση συνεργασίας εκ μέρους των Βρετανών εταίρων μας».

14:25 Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συζητήσουν την αντίδρασή τους στο Brexit.

Η Μέρκελ αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «εγγύησή μας για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα».

Τόνισε ότι «η ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας ήταν μια ιδέα της ειρήνης» μετά από χρόνια πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

14:24 H Αθήνα ζητά ενότητα 

Το βρετανικό δημοψήφισμα ή θα είναι το ξυπνητήρι για την αφύπνιση της Ευρώπης ή θα είναι μία πύλη εισόδου για την ολισθηρή πορεία των λαών της Ευρώπης. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία.

Ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών, όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη.

«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαώνει την επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».

«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας» επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, μέσω Twitter.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης. Χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» τονίζει η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωσή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας.

Σαφώς πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του και να πάρουμε το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της».

«Δυστυχώς ηττηθήκαμε. Οι λαϊκιστές, με όπλο τον φόβο, κατέκτησαν την Αγγλία και την Ουαλία» λέει το Ποτάμι από την πλευρά του με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αυτό το σημερινό λάθος της ιστορίας ελπίζουμε πως η ίδια η ιστορία θα το διορθώσει το συντομότερο» τονίζει το Ποτάμι.

«Η απόφαση της Αγγλίας να κάνει δημοψήφισμα ήταν μεγάλο λάθος. Ο Αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον και δυστυχώς για τον ίδιο τον λαό τιμώρησε την Αγγλία και την Ευρωπη» λέει η Ένωση Κεντρώων.

«Παρόμοιο λάθος επιχείρησε να κάνει και ο Γ. Παπανδρέου το 2011 και έχασε την Πρωθυπουργία. Ακόμη και το δημοψήφισμα που έκανε ο Τσίπρας είναι επίσης μεγάλο ολίσθημα, αλλά αυτός το διόρθωσε με την τούμπα της 12ης Ιουλιου 2015 και έτσι διεσώθη».

12.54 Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σχολίασε στο Twitter: «Πρέπει να την αλλάξουμε (την Ευρώπη) για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας»

12.40 Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στις 17.00 ώρα Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πηγή στη γαλλική Προεδρία.

12.20 Η Βρετανία θα παραμείνει ένας ισχυρός σύμμαχος και συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, παρά την ψήφο της υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, δήλωσε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

11.50 Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.

11.35. «Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό το αρνητικό σενάριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

11.30 Δεν θα υπάρξει πιθανώς άμεσα κάποιος αντίκτυπος για τους Πολωνούς που ζουν στη Βρετανία από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς μπορεί να χρειαστεί 2 έως και 15 χρόνια για να διαπραγματευτεί το Λονδίνο τις νέες σχέσεις του με την ΕΕ, δήλωσεο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βατσικόφσκι

11.05 Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με “ελεγχόμενο τρόπο”.

11.00. Την ανάγκη να παραμείνουν τα υπόλοιπα 27 κράτη ενωμένα υπογραμμίζουν τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

10.20 Η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

10.05 Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιζτελ Φάρατζ κάλεσε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί ώστε να έρθει «ένας πρωθυπουργός του Brexit» -ενώ βλέπει «θάνατο της ΕΕ» και ζητά να κηρυχθεί… ημέρα ανεξαρτησίας η 23η Ιουνίου!

10.00 «Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη.

9.40 ‘Εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Governing Council) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες

9.14 “Δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη όρεξη μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για να φύγει ο πρωθυπουργός: η ευρεία πλειονότητα θέλει να παραμείνει αυτός και να εφαρμόσει την απόφαση” για το Brexit”, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ Μάθιου Έλιοτ στο Reuters.

9.09 Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

9.01 Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των καναλιών ARD και ZDF. «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε.

9.00 «Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

9.00 «Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παρομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι σήμερα είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία»

Διαθέσιμο εδώ.