Κοινή δήλωση των Προέδρων κκ. Martin Schulz Donald Tusk – Mark Rutte – Jean-Claude Juncker
24 Ιουνίου, 2016
Κοινοβούλιο: Καμία συμφωνία για νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας πριν την ενεργοποίηση του Brexit
29 Ιουνίου, 2016

Έντονος προβληματισμός για την προεδρία της Βρετανίας στην ΕΕ το 2017

Ακόμη κι αν είναι ήδη σε τροχιά εξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να πρέπει να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου 2017. Αλλά θα ήταν σουρεαλιστικό εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προέδρευε μιας Ενώσεως, από την οποία πρόκειται να φύγει.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τα μηνύματα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πανομοιότυπα. ToΗνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να χάσει χρόνο όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ένωση και να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμη και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28- 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 50, ένα κράτος μέλος, που αποφασίζει να αποχωρήσει από την Ένωση, πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόθεσή του. Στη συνέχεια, υπάρχει μια περίοδος δύο ετών κατά την διάρκεια των οποίων τίθενται υπό διαπραγμάτευση οι όροι του διαζυγίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βρετανία δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, η Εσθονία θα αντικαταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, στις Συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρόνο που πρέπει μια χώρα να καταθέσει την αίτηση για το διαζύγιο, ακόμη και αν η απόφαση έχει ληφθεί εσωτερικά. Επιπλέον, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του είπε ξεκάθαρα ότι θα αφήσει την απόφαση αυτή στον διάδοχό του.

«Μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει κάτω από ένα νέο πρωθυπουργό, και νομίζω ότι είναι σωστό αυτός ο νέος Πρωθυπουργός να λάβει την απόφαση για το πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και θα αρχίσει η επίσημη και νόμιμη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ», είπε ο Κάμερον.

Σε μια κοινή δήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, εκπροσωπώντας την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει «να εφαρμόσει» το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit «το συντομότερο δυνατό», όσο επίπονη και αν είναι η διαδικασία.

Περισσότερα εδώ.