Frontex: Η συμφωνία EE-Τουρκίας αυξάνει τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο
29 Ιουνίου, 2016
Η Λιθουανία επιθυμεί τη διατήρηση των δεσμών με τη Βρετανία υπό τον φόβο της Ρωσίας
29 Ιουνίου, 2016

Έμφαση “ξανά” στην ήπια ισχύ η νέα Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ

Μπροστά στις αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, η νέα παγκόσμια στρατηγική που επινόησε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ενισχύει την «ήπια ισχύ» και προτρέπει την απόρριψη της ψευδαίσθησης ότι η διεθνής πολιτική μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.com.

«Δεν είναι ώρα για παγκόσμιους αστυνομικούς και μοναχικούς πολεμιστές», γράφει η Μογκερίνι σε μια στρατηγική που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (29 Ιουνίου) στους ηγέτες της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση περηφανεύεται για την ήπια ισχύ της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί είμαστε οι καλύτεροι στον τομέα αυτό».

«Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας μας έχει να χειριστεί παγκόσμιες πιέσεις και τοπικές δυναμικές, έχει να αντιμετωπίσει υπερδυνάμεις, καθώς και όλο και πιο κατακερματισμένες ταυτότητες», είπε, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα επενδύσει σε περιφερειακό επίπεδο και σε συνεργασία μεταξύ και εντός των περιφερειών.

«Αναφορικά με τη συλλογική άμυνα, το ΝΑΤΟ παραμένει το πρωταρχικό πλαίσιο για τα περισσότερα κράτη-μέλη», είπε, προσθέτοντας, επομένως, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Περισσότερα εδώ.