Η Λιθουανία επιθυμεί τη διατήρηση των δεσμών με τη Βρετανία υπό τον φόβο της Ρωσίας
29 Ιουνίου, 2016
Κομισιόν και Ευρωβουλή πιέζουν να γίνει άμεσα το Brexit
29 Ιουνίου, 2016

Ευρωπαίοι αγρότες: Brexit τώρα να αποφύγουμε αστάθεια στις αγορές

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη αβεβαιότητα στην αγορά, δήλωσε στην EurActiv τη Δευτέρα (27 Ιουνίου) η πανευρωπαϊκή ένωση αγροτών, Copa-Cogeca.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις ήδη ευάλωτες γεωργικές αγορές της ΕΕ.

Περίπου 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις προς τους Βρετανούς αγρότες έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Ακόμη, 5,2 δις θα διατεθούν στο πλαίσιο του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης της ΚΑΠ.

4,8 δισ ευρώ από τις άμεσες πληρωμές θα χρησιμοποιηθούν για πράσινα μέτρα ενώ 4 δις (αγροτική ανάπτυξη) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5,5 δις € από εθνικές συνεισφορές θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο της ΚΑΠ είναι ήδη ένα σύνθετο ζήτημα, οι γεωργικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ εξαρτώνται πλήρως από τον επαναπροσδιορισμό για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Περισσότερα εδώ.