Απαίτηση Ευρωπαίων για άμεση διαδικασία διαζυγίου από τη Βρετανία μετά το Brexit
29 Ιουνίου, 2016
«Πλήρης συμφωνία» Ολάντ και Μέρκελ για το Brexit εν μέσω εικόνας διχόνοιας
29 Ιουνίου, 2016

Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς στην Ισπανία με πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα

Καθαρή πρωτιά του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος αλλά χωρίς αυτοδυναμία, με πολύ κατώτερη των προσδοκιών επίδοση των Podemos και πληθώρα σεναρίων για την επόμενη μέρα δείχνουν τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Ισπανία.

Με το σύνολο των ψήφων πλέον καταμετρημένο, το Λαϊκό Κόμμα αποσπά 137 από τις 350 έδρες στη Βουλή, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις ατελέσφορες κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές.

Λαϊκό Κόμμα 137 (123 τον Δεκέμβριο)

Σοσιαλιστικό Κόμμα 85 (90)

Unidos Podemos 71 (69)

Ciudadanos 32 (40)

Υπόλοιποι 25

Παρά το θετικό αποτέλεσμα πάντως, η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία κι έτσι καλείται να αναζητήσει τουλάχιστον έναν εταίρο ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα έχει τη δεδηλωμένη.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Αυτό σημαίνει πως μαθηματικά, και με δεδομένο ότι ουδείς θέλει τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους, υπάρχουν τέσσερα κύρια σενάρια και πολλά δευτερεύοντα που απορρέουν από αυτά.

Το πρώτο προβλέπει συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, για πρώτη φορά στα χρονικά, αν και μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εάν ο Μαριάνο Ραχόι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους Ciudadanos και να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών, καθώς θα υπολείπονται μόλις επτά έδρες από την πλειοψηφία. Σε αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί η άσκηση πίεσης στους Σοσιαλιστές για ψήφο ανοχής.

Τρίτο σενάριο θέλει προσπάθεια αναβίωσης της σύμπραξης Σοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή το χειμώνα. Το εγχείρημα ωστόσο απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών σε μία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς, αν και οι δύο δυνάμεις θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας, καθώς μεταξύ τους μετά βίας δεν φτάνουν καν τις 160 έδρες.

Περισσότερα εδώ.