Πρόεδρος Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή πτήση προς το μέλλον συνεχίζεται
29 Ιουνίου, 2016
Συνάντηση Στέρτζιον με Γιούνκερ και Σούλτς
29 Ιουνίου, 2016

Ο επόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ / Στην τελευταία του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε το πράσινο φως των εταίρων του να ενεργοποιήσει ο επόμενος πρωθυπουργός το πολυσυζητημένο άρθρο 50 για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Σε ένα «λυπηρό» δείπνο, όπως περιέγραψαν διπλωμάτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι το βρετανικό όχι στην ΕΕ δεν είναι αναστρέψιμο και ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό […] ακόμη και την επόμενη μέρα αφού αναλάβει ο νέος Πρωθυπουργός».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, από την πλευρά του τόνισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις είναι λιγότερο αρνητικές από ό, τι αναμενόταν πριν από Brexit και υπογράμμισε ότι η συζήτηση ήταν ήρεμη και μετρημένη.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίυο αναμένετια σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, θα υπάρχει ρητή αναφορά στο Άρθρο 50.

Φάρατζ: Χαρά εκτός ΕΕ αλλά θέλουμε την αγορά της

Σε συνέντευξή του στην EurActiv χθες, ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ επιτέθηκε στους Ευρωπαίους τόνισε ότι μοναδικός στόχος του κόμματός του πλέον είναι να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού και «δεν θα υπάρξει προδοσία».

Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να μάθει τίποτα από το Brexit διότι οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει μεταρρύθμιση και είναι «κολλημένοι» στον ευρωπαϊκό «εθνικισμό» τους.

Χαρακτήρισε «φανταστική» την έξοδο από την ΕΕ, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πρόσβαση στην ενιαία αγορά διότι «περισσότερο θα χάσει η ΕΕ» με την επιβολή δασμών.

Ο φόβος των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό το ζήτημα είναι πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης, και η Κομισιόν φοβάται ότι οι Βρετανοί θα ξεκινήσουν ταξίδια σε διμερές επίπεδο σε όλη την ΕΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες με τα κράτη μέλη.

Διαθέσιμο εδώ.