Κοινοβούλιο: Καμία συμφωνία για νέα σχέση ΕΕ-Βρετανίας πριν την ενεργοποίηση του Brexit
29 Ιουνίου, 2016
Απαίτηση Ευρωπαίων για άμεση διαδικασία διαζυγίου από τη Βρετανία μετά το Brexit
29 Ιουνίου, 2016

Παραιτείται ο Ευρωπαίος Επίτροπος της Βρετανίας

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί έκανε γνωστή ο βρετανός Επίτροπος στην ΕΕ, Λόρδος Τζόναθαν Χιλ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ότι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί» είπε ο επίτροπος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε δήλωσή του τονίζει ότι δεν είναι πλέον πρέπον για τον ίδιο να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του υπεύθυνου για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς.

Θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Ταυτόχρονα είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί του για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει.

Με την παραίτησή του, ο 55χρονος Χιλ, επαγγελματίας λομπίστας και πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ακολουθεί το παράδειγμα του στενού συμμάχου του και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε πως παραιτείται μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Ευρωβουλευτές είχαν ήδη ζητήσει από τον Χιλ να αφήσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, στο οποίο θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για το Brexit.

Είχε έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κανονισμών που επιτρέπουν στον τεράστιο βρετανικό τραπεζικό τομέα να έχει πρόσβαση σε αγορές της ευρωζώνης.

Όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να έχει μια έδρα στην 28μελή Επιτροπή, δίνοντας στον Κάμερον ή πιθανότερα στον διάδοχό του το δικαίωμα να επιλέξει έναν άλλον επίτροπο, ο διορισμός του οποίου υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Η απάντηση Γιούνκερ

“Με μεγάλη λύπη μου αποδέχομαι την απόφαση του Lord Hill να παραιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Lord Hill είναι ένας έμπειρος πολιτικός, για τον οποίο έχω μεγάλο σεβασμό και θέλω να τον ευχαριστήσω ειλικρινά για την πιστή και επαγγελματική εργασία του ως μέλος της ομάδας μου”, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Με μεγάλη λύπη μου η κατάσταση αλλάζει. Προσπάθησα να τον πείσω να παραμείνει Επίτροπος. Τον θεωρώ πραγματικό Ευρωπαίο και όχι μόνο Βρετανό Επίτροπο. Ωστόσο, καταλαβαίνω την απόφασή του και την σέβομαι”.

Διαθέσιμο εδώ.