Καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς στην Ισπανία με πολλά σενάρια για την επόμενη μέρα
29 Ιουνίου, 2016
Πώς απειλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις τα απόνερα του Brexit
29 Ιουνίου, 2016

«Πλήρης συμφωνία» Ολάντ και Μέρκελ για το Brexit εν μέσω εικόνας διχόνοιας

Σε «πλήρη συμφωνία» για το πώς θα χειριστούν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως διέρρευσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κύκλοι του Ελιζέ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Το μήνυμα του Παρισιού για κοινό μέτωπο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έρχεται εν μέσω σειράς αντικρουόμενων δηλώσεων από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τα επόμενα βήματα στη σχέση του μπλοκ με τη Βρετανία, δηλώσεις που έχουν δημιουργήσει εικόνα σύγχυσης και διχασμού στους κόλπους της Ε.Ε.

Βασικό σημείο τριβής είναι ουσιαστικά η πίεση που θα πρέπει να ασκηθεί στο Λονδίνο για την ταχύτητα της εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη, αλλά και η εμπορική-οικονομική σχέση που θα υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μετά το «διαζύγιο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. θέλουν ταχύτατη έναρξη των διαπραγματεύσεων για υλοποίηση του Brexit.

Αντίθετα, η κ. Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι ούτε βιάζεται να διακόψει τις σχέσεις με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους που στηρίζουν την εξαγωγική γερμανική οικονομία, ενώ έχει δηλώσει αντίθετη σε τιμωρητική στάση των Βρυξελλών απέναντι στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμα πιο διαλλακτικός έχει εμφανιστεί ο προσωπάρχης της προσωπάρχης της καγκελάρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, ο ποίος δήλωσε στο ενημερωτικό συγκρότημα RND ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα πρέπει να έχουν χρόνο για να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της εξόδου.

Περισσότερα εδώ.