Στήριξη Ελλάδας και Κύπρου για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών ταμείων
29 Ιουνίου, 2016
Ο επόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Brexit
29 Ιουνίου, 2016

Πρόεδρος Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή πτήση προς το μέλλον συνεχίζεται

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ, παρουσία όλων των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου και του Λόρδου Χιλ, απευθύνθηκε στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Επανέλαβε τη λύπη του για την επιλογή των βρετανών ψηφοφόρων την οποία όμως δήλωσε ότι σέβεται. Υπενθύμισε την κοινή δήλωση της περασμένης Παρασκευής με την οποία τα τέσσερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ζήτησαν σαφήνεια – αίτημα το οποίο επανέλαβε εκ νέου μπροστά στο Κοινοβούλιο:

«Ζητώ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατόν την κατάσταση», δήλωσε. Και πρόσθεσε «όχι σήμερα, όχι αύριο το πρωί αλλά γρήγορα». Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα ήθελε να «περάσει η άποψη ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν απόρρητες συνομιλίες». Δεν θα υπάρξουν εκ των προτέρων διαπραγματεύσεις,«χωρίς κοινοποίηση, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «δεν πρέπει να αλλάξουμε την ουσία και η ουσία είναι ότι η Ευρώπη παραμένει ένα πρόταγμα ειρήνης και ένα πρόταγμα για το μέλλον». «Δεν θα διακόψουμε την πτήση μας προς το μέλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε με τη συμφωνία του παρόντος Κοινοβουλίου: να φτιάξουμε κυρίως δηλαδή μιαν Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατία, «όπου πρωτεύουσα θέση θα κατέχει η κοινωνική Ευρώπη», στην οποία θα εφαρμόζεται με σοφία το Σύμφωνο σταθερότητας, μια Ευρώπη της ενέργειας, μια ψηφιακή Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης ότι «τα ιδρυτικά κράτη μέλη δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα υπόλοιπα, τα αποκαλούμενα ‘νέα κράτη μέλη’». «Θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή για την ενωμένη Ευρώπη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα να κατακερματίσουμε εκ νέου αυτήν την ήπειρο».

Περισσότερα εδώ.