ΕΕ: Ολοκληρώστε έγκαιρα τα προαπαιτούμενα – «Η υπομονή μας τελειώνει»
29 Ιουνίου, 2016
Frontex: Η συμφωνία EE-Τουρκίας αυξάνει τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο
29 Ιουνίου, 2016

Στις Βρυξέλλες ο Κάμερον για την επικύρωση του διαζυγίου

Στις Βρυξέλλες φθάνει σήμερα (28 Ιουνίου) ο πρωθυπουργός  της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να συναντήσει τους  27 ομολόγους του σε μια από τις πλέον ιστορικές Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.

Μια βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι ο Κάμερον θα επαναλάβει τη θέση του,  ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας είναι ευθύνη του διάδόχου του.

«Θα ήθελε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν για το πώς τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ πρέπει να εργαστούν τώρα για το καλύτερο της απόφασης που οι Βρετανοί έχουν πάρει», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί  πρώτα με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, πριν από  την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα «εξηγήσει την κατάσταση» στους συναδέλφους τους ηγέτες του κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, σύμφωνα με την επιστολή του Τουσκ.

Χθες στην πρώτη του τοποθέτηση ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων μετά το δημοψήφισμα, ο Κάμερον τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το  «άρθρο 50»  που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί «από τη Βρετανία και μόνο».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι με το θέμα θα ασχοληθεί ο διάδοχός του, που θα αποφασιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε χθες γνωστό. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι  Κόρμπιν, κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να αρχίσει αμέσως την διαπραγμάτευση για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απροθυμία της Βρετανίας να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία διαζυγίου έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο για μια λύση  που θα κρατήσει τη χώρα στο μπλοκ, με τον επικεφαλής του κυβερνώντος  κόμματος της Πολωνίας να δηλώνει τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να διεξαχθεί και  δεύτερο δημοψήφισμα.  Ωστόσο άλλα κράτη, με προεξέχουσα τη Γαλλία, λαμβάνοντας μια πιο σκληρή γραμμή,  θεωρούν ότι  η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Χθες μετά τη συνάντηση με Ολάντ και Ρέντσι η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ πριν από την υποβολή επίσημου αιτήματος από τη Βρετανία.

Η θέση του Ντέιβιντ Κάμερον 

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβερνητική πηγή,  ο Κάμερον θα πάει στις Βρυξέλλες,  με τη θέση ότι η Βρετανία εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, παρά την απόφασή των Βρετανών να αποχωρήσουν, μια θέση που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους.

Περισσότερα εδώ.