Η Κλίντον επιτίθεται στον Τραμπ για το Brexit
29 Ιουνίου, 2016
Ο Όσμπορν επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές
29 Ιουνίου, 2016

Τα ηγετικά στελέχη του Brexit παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Το ένα μετά το άλλο τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας υπέρ τους Brexit  αποστασιοποιούνται από τις βασικές δεσμεύσεις τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αποχώρηση από του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Μετά τον ηγέτη του Ukip Νάιτζελ Φάρατζ ήρθε η σειρά  του πρώην Υπουργού Εργασίας και Ασφάλισης Ίαν Ντάνκαν Σμιθ να διαψεύσει ένα από τα κεντρικά συνθήματα του «Vote Leave» ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα σήμαινε επιπλέον  350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)

Οι Brexiteers είχαν δηλώσει ότι οι 350 εκατομμύρια λίρες –  τα ακαθάριστο μετρητά που αποστέλλονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Βρυξέλλες κάθε εβδομάδα πριν από την έκπτωση και τις επιχορηγήσεις – θα μπορούσαν να επανεπενδύονται στο πάσχον NHS. Αλλά ο Σμίθ δήλωσε  ότι δεν πρόκειται για μια υπόσχεση που τηρείται.  «Δεν το είπα ποτέ κατά την  πορεία των εκλογών», δήλωσε.

«Αυτό που είπα ήταν ότι θα είμαστε  σε θέση να δαπανήσουμε   την μερίδα του  λέοντος από αυτό», πρόσθεσε. «Θα έχουμε περισσότερα χρήματα να δαπανήσουμε για το NHS, διότι δεν θα χάνουμε το ήμισυ των χρημάτων και εμείς θα σταθούμε δίπλα  στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σε τομείς όπως η γεωργία», επεσήμανε.

Ο Ντάνκαν Σμίθ είναι το δεύτερο ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας υπέρ του Brexit που παραδέχεται ότι  ένα από τα βασικά επιχειρήματα της δεν είναι αληθές. Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο Νάιτζελ Φάρατζ, παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την υλοποίηση μιας από τις πιο προβεβλημένες υποσχέσεις της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης.

Ο ευρωσκεπτικιστής φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του, κάνοντας λόγο για λάθος επιχείρημα, το οποίο ο ίδιος δεν θα διατύπωνε ποτέ, ενώ φρόντισε να αποποιηθεί των ευθυνών του, σημειώνοντας πως ο ίδιος εξοστρακίστηκε από την καμπάνια του ΟΧΙ και ακολουθούσε τη δική του πολιτική.

Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι ακόμη και στα λεωφορεία της εκστρατείας υπέρ του Brexit  ήταν γραμμένη  με μεγάλα γράμματα η φράση: «Στέλνουμε στην  ΕΕ 350 εκατομμύρια λίρες  την εβδομάδα- ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας αντ ‘αυτού»!  Στην σύγχυση των Brexiteers έρχεται να προστεθεί και η παραδοχή ενός  βουλευτή των Συντηρητικών, που αναμένεται να στηρίξει τον  Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία του κόμματος, ότι δεν υπάρχει  «κανένα σχέδιο» για την αντιμετώπιση του  Brexit.

Διαθέσιμο εδώ.