Η υπόσχεση των «27» και ο φόβος των Βρυξελλών
30 Ιουνίου, 2016
Έπεσε σε τοίχο ο Ρέντσι: Η Μέρκελ θέλει bail in για διάσωση των ιταλικών τραπεζών
30 Ιουνίου, 2016

Κυβέρνηση: Βιαστική η αντίδραση της Cosco αλλά αντιμετωπίζεται

Παρ’ ολίγον τρικυμία στο Μεγάλο Λιμάνι και αναταράξεις στην (μεθαυριανή) πτήση του Αλέξη Τσίπρα προς Κίνα πήγε να προκαλέσει η κύρωση της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco από τη Βουλή.

Κατά την κυβέρνηση πάντως «τέλος καλό όλα καλά» αν και το … «τέλος» μένει να το δούμε σήμερα, όταν θα απαληφθούν από το κείμενο της σύμβασης οι διορθώσεις που επιχειρήθηκαν χθες, προκαλώντας την αντίδραση της κινεζικής εταιρείας.

Παρότι οι προβολείς έπεσαν πάνω στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα (εξαιτίας και της γνωστής αντίθεσης που είχε προβάλλει στο παρελθόν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ), κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ίδιος «έφερε στη Βουλή τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση (δια του πρωθυπουργού, δε) με την Cosco χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία».

Κατά τις ίδιες πηγές, τις βελτιώσεις νομικής φύσης («κατά το ελληνικό Δίκαιο»), που προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρίας, επιχείρησε η Γραμματεία της Κυβέρνησης (σ.σ. προϊσταται ο Μιχάλης Καλογήρου) χωρίς όμως αυτές να αλλιώνουν την ουσία της σύμβασης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την αντίδραση «βιαστική ενέργεια» που «αντιμετωπίζεται», καθώς ήδη ο κ. Καλογήρου και ο κ. Δρίτσας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επιτελείο της εταιρίας για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις «σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία» που προκάλεσαν θέμα.

Με άλλα λόγια, η σύμβαση με την Cosco θα κυρωθεί απόψε από τη Βουλή, δεδομένου ότι θεωρείται ατύπως… προαπαιτούμενο για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο που ξεκινά το Σάββατο.

Περισσότερα εδώ.