Έπεσε σε τοίχο ο Ρέντσι: Η Μέρκελ θέλει bail in για διάσωση των ιταλικών τραπεζών
30 Ιουνίου, 2016
Σούλτς: Πρέπει να βρούμε συμφωνία με την Ελβετία για το μεταναστευτικό
1 Ιουλίου, 2016

Το Brexit θα πλήξει την γερμανική ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείο.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, και αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία, όπως ανέφερε η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε χθεσινή τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία. Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ενδέχεται να μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές και την ανάπτυξη μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW.

Στην πρόβλεψή του, που συντάχθηκε πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το 2016, προβλέποντας ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε όμως την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της ταχύρρυθμης γήρανσης του πληθυσμού της, όπως τη μείωση ειδικευμένων εργατών. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για πλήρη απασχόληση των γυναικών και να αυξήσει το κατώτατο όριο συντάξιμης ηλικίας, καθώς και να ενσωματώσει τους μετανάστες στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα εδώ.