Ολάντ και Μέρκελ «καθησυχάζουν» τα Δυτικά Βαλκάνια μετά το Brexit
5 Ιουλίου, 2016
Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ
5 Ιουλίου, 2016

Απόφαση για έλλειμμα Ισπανίας και Πορτογαλίας στις 12 Ιουλίου, τονίζουν πηγές

Η σλοβακική προεδρία της ΕΕ αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για το έλλειμμα αυτή την εβδομάδα, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin των υπουργών Οικονομικών στις 12 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων κατά της ισπανικής και πορτογαλικής κυβέρνησης την Τρίτη (5 Ιουλίου) για μη τήρηση των στόχων για το έλλειμμα τους.

Η Κομισιόν ήδη ανέβαλε την απόφασή της στις 18 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των ισπανικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν τον επόμενο μήνα.

Τώρα που έγιναν οι εκλογές, η Επιτροπή ξαναξεκινά τη διαδικασία.

Αλλά η Επιτροπή Γιούνκε κρατά κλειστά τα χαρτιά της, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Διάφορες πηγές της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν, αργά την παραμονή της απόφασης, αν η Επιτροπή θα προωθήσει επιτέλους τις κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εάν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή συνιστά κυρώσεις εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο περιορίζει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ.

Αντιμέτωπη με μια πιθανή νέα καθυστέρηση, η σλοβακική προεδρία της ΕΕ κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να λάβει απόφαση, έτσι ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να το συζητήσουν στο επόμενο Συμβούλιο Ecofin στις 12 Ιουλίου.

Η Σλοβακική Προεδρία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τη σύσταση της «έγακιρα για να καταστεί δυνατή η ορθή αξιολόγηση και προετοιμασία για αυτό το στοιχείο για το επερχόμενο Συμβούλιο Ecofin», δήλωσε στην EurActiv.com εκπρόσωπος της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η πιο πιθανή επιλογή είναι μια απόφαση του Σώματος την Τρίτη (5 Ιουλίου), δίνοντας αρκετό χρόνο ώστε η σύσταση της εκτελεστικής εξουσίας να συζητηθεί από τους βουλευτές των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή) και τους πρεσβευτές των 28 κρατών μελών (COREPER).

Αλλά μια άλλη επιλογή που συζητήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ (4 Ιουλίου) – υιοθέτηση με γραπτή διαδικασία την Πέμπτη (7 Ιουλίου). Στην περίπτωση αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν λίγο χρόνο για να προετοιμάσουν την απόφασή τους για την επόμενη Τρίτη (12 Ιουλίου) και μπορεί να μπουν στον πειρασμό να καθυστερήσουν μέχρι την επόμενη σύνοδο του Ecofin, στις 11 Οκτωβρίου.

Αυτό θα δώσει επιπλέον χρόνο στο Μαριάνο Ραχόι να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Ιουνίου.

Διαθέσιμο εδώ.