Πρώτη η Γερμανία στους πρόωρους θανάτους λόγω ρύπανσης από εργοστάσια άνθρακα
5 Ιουλίου, 2016
Ουγγαρία: Δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ
5 Ιουλίου, 2016

Ενόχληση Κομισιόν για την πρόταση Όσμπορν: Όχι σε φορολογικό ανταγωνισμό

Την ενόχληση της ΕΕ έχει προκαλέσει η πρόταση του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στο 15% ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει το “εναρκτήριο λάκτισμα” για τον φορολογικό ανταγωνισμό Βρετανίας – ΕΕ.

“Η πρόταση Όσμπορν να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής δεν είναι μια καλή πρωτοβουλία”, ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοισί.

“Δεν πρέπει να είμαστε σε επιδεινούμενο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ μας ή σε φορολογικό ντάμπινγκ”, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, “σημαίνει επίσης απώλεια εσόδων απολύτως σημαντική για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν ήδη ελλείμματα πολύ υψηλά στη Βρετανία, για τα οποία στο εξής οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μεγαλύτερο λόγο, δεδομένου ότι η χώρα δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί άφησε δε αιχμές κατά του βρετανού ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι “θα περιμένω μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα να έχει έναν πραγματικό ηγέτη, δεν θα είναι ο Τζορτζ Όσμπορν αυτός που θα καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό της Βρετανίας”.

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να μειώσει δραστικά τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων για να απορροφήσει το σοκ του Brexit, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας ή και ύφεσης. Δήλωσε ότι θέλει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια “υπερανταγωνιστική οικονομία”.

“Ας είμαστε προσεκτικοί, αλλά την ίδια στιγμή να μην ανησυχούμε υπερβολικά”, υποστήριξε ο Μοσκοβισί.

Επίθεση σε Τζόνσον – Φάρατζ

“Η παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του ευρωφοβικού κόμματος UKIP αποδεικνύει ότι οι υποστηρικτές του Brexit δεν ήξεραν πού πήγαιναν, δεν είχαν σχέδιο για την επόμενη μέρα”, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη του Μπόρις Τζόνσον, του επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit, να μην διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού, “είναι μια παραδοχή ανευθυνότητας, μια παραδοχή αποτυχίας”, ανέφερε.

“Το λέω επίσης σε όσους θα έμπαιναν σε πειρασμό από ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία, ότι ένα δημοψήφισμα πονάει, καίει, διαιρεί και δεν οδηγεί σε λύσεις”, εξήγησε ο Μοσκοβισί.

“Ξεκάθαρο τέχνασμα του μάρκετιγκ”

“Ξεκάθαρο τέχνασμα του μάρκετιγκ” προκειμένου να προλάβει την φυγή των διεθνών ομίλων από τη χώρα του, χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο πράσινος Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ την εξαγγελία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών για τεράστια μείωση του εταιρικού φόρου. «Με αυτόν τον τρόπο η Μ. Βρετανία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις συνέπειες της εξόδου από την ΕΕ» δήλωσε σε συνέντευξή του δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Διαθέσιμο εδώ.