Μακρόν: 15ετές σχέδιο για την ΕΕ με πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα
5 Ιουλίου, 2016
Ενόχληση Κομισιόν για την πρόταση Όσμπορν: Όχι σε φορολογικό ανταγωνισμό
5 Ιουλίου, 2016

Πρώτη η Γερμανία στους πρόωρους θανάτους λόγω ρύπανσης από εργοστάσια άνθρακα

Στη Γερμανία- την πατρίδα της  πράσινης επανάστασης «Energiewiende» η οποία επικροτήθηκε σε μεγάλο βαθμό- σημειώθηκαν περισσότεροι πρόωροι θάνατοι που συνδέονται με τη ρύπανση από εργοστάσια άνθρακα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ανάλυση σε 257 από 280 μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην ΕΕ, έδειξε ότι οι εκπομπές το 2013 προκάλεσαν πάνω από 22.900 θανάτους, δεκάδες χιλάδες ασθένειες από καρδιακές παθήσεις μέχρι βρονγχίτιδα, και εώς €62.3 δις σε δαπάνες για την υγεία.

Το 2013, 3.630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία από ασθένειες που σχετίζονται με τον άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της Συμμαχίας Υγείας και Περιβάλλοντος, του Climate Action Europe Network, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πολιτικής του WWF και της Sandbag.

1.860 θάνατοι εντοπίστηκαν σε εργοστάσια άνθρακα στη Γερμανία, η οποία κινείται προς ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η Energiewende (ενεργειακή μετάβαση) θα απαιτήσει την αποχώρηση των περισσότερων, αν όχι, όλης της  γενιάς μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα στη Γερμανία.

Οι υπόλοιποι 1.770 πρόωροι θάνατοι συνδέθηκαν με τη ρύπανση που προκαλείται από μονάδες παραγωγής ενέργειας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η ρύπανση στην Πολωνία είναι υπεύθυνη για το θάνατο 630 εξ αυτών, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Γερμανία αγοράζει φτηνή ενέργεια προερχόμενη από καύση άνθρακα από την Πολωνία για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Ωστόσο, ο άνθρακας που παράγεται στην ίδια τη χώρα ευθύνεται επίσης για θανάτους σε άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με έκθεση της Europe’s Dark Cloud.

Η Γερμανία βρίσκεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες των οποίων οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στο εξωτερικό. Η Πολωνία είναι υπεύθυνη για 4.690 πρόωρους  θανάτους στο εξωτερικό, η Γερμανία για 2.490, η Ρουμανία για 1.660, η Βουλγαρία για 1.390 και το Ηνωμένο Βασίλειο για 1.350.

Περισσότερα εδώ.