Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας στη σκια της απόφασης για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας
24 Ιουλίου, 2016
O Μισέλ Μπαρνιέ Eπικεφαλής προετοιμασίας & διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50
28 Ιουλίου, 2016

Ολάντ: Θα διευρύνουμε τη συμμετοχή μας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

O Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ, ότι η χώρα του θα στείλει κι άλλους στρατιώτες σε ρόλο συμβούλων των ιρακινών δυνάμεων στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, ενώ θα αναπτύξει εκ νέου το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στη Μέση Ανατολή το Φθινόπωρο.

«Θα εντείνουμε ακόμη περισσότερη τη συμβολή του στρατού ξηράς στην υποστήριξη των Ιρακινών εν όψει της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο υπουργείο Άμυνας.

«Η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ θα αναπτυχθεί εκ νέου στο πλαίσιο της επιχείρησης Σαμάλ το Φθινόπωρο διότι πρέπει να πλήξουμε και να καταστρέψουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, εδώ, τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2015», πρόσθεσε αναφερόμενος στις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ι.Κ. στο Παρίσι.

Περίπου 300 ως 400 Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιώτες στη Βαγδάτη και Κούρδους Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ, συχνά πολύ κοντά στις γραμμές των μετώπων, χωρίς πάντως να εμπλέκονται στις εχθροπραξίες.

O Ολάντ ανακοίνωσε την πρότασή του να «ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα». «Διαπιστώνω επίσης ότι οι Γερμανοί φίλοι μας είναι έτοιμοι για αυτό, μπορούμε επομένως να προωθήσουμε από κοινού αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Ολάντ μία ημέρα πριν από την εθνική εορτή της Γαλλίας την 14η Ιουλίου και την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διευκολυνθεί η εμπλοκή της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις «πέραν των συνόρων της», να «ενισχυθεί η ασφάλεια των εταίρων και των γειτόνων μας» και να «συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες αντίδρασης και αντιμετώπισης απειλών εναντίον μας», συμπεριλαμβανομένων των «τρομοκρατικών» απειλών, ανέφερε ο κ. Ολάντ.

Περισσότερα εδώ.