Σε «νησίδες ασφαλείας» επιστρέφουν τους πρόσφυγες οι Γερμανοί
24 Ιουλίου, 2016
Ολάντ: Θα διευρύνουμε τη συμμετοχή μας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους
24 Ιουλίου, 2016

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας στη σκια της απόφασης για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας

Η Κίνα δεν θα δεχθεί καμια ενέργεια βασισμένη στην χθεσινή (12 Ιουλίου) απόφαση για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας από το διαιτητικό δικαστήριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της. Αυτό δήλωσαν σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Πεκίνο.

Η ένταση είχε αρχίσει να αυξάνεται πριν από την απόφαση της Χάγης, η οποία συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας. Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στη δικαστική υπόθεση. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το δικαστήριο δεν έχει καμιά δικαιοδοσία και ότι η Κίνα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δεχθεί τις αποφάσεις του.
Το Πεκίνο επιμένει ότι η ΕΕ θα πρέπει να απέχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παρέμβαση στο ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας.

Ωστόσο, η ΕΕ υποστηρίζει ότι είναι ένα “ενδιαφερόμενο” μέρος της διαμάχης που έχει φέρει αντιμέτωπη την Κίνα και την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και τη Μαλαισία για τον έλεγχο μιας κρίσιμης θαλάσσιας περιοχής, καθώς υποστηρίζει την ειρήνη στο θαλάσσιο χώρο βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεκδίκησης εδαφικών ή θαλάσσιων απαιτήσεων, μέσω της χρήσης εκφοβισμού, εξαναγκασμού, βίας ή οποιασδήποτε άλλης μονομερούς ενέργειας.

Ο Τούσκ αναφέρθηκε στη διαμάχη μεταξύ του Πεκίνου και της Μανίλα για τη Νότια Θάλασσα της Κίνας πριν την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο της Χάγης, λέγοντας ότι «ο κανόνας της διεθνούς τάξης είναι προς το κοινό μας συμφέρον, και τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ πρέπει να την προστατεύσουν, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον μας».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι τα νησιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας ανήκαν στην χώρα του από τα αρχαία χρόνια. Υποστήριξε επίσης ότι η εδαφική κυριαρχία και το θαλάσσιο ενδιαφέρον της Κίνας στην περιοχή δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Κίνα είναι σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, και στην επίλυση των διαφορών με τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα, μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων με βάση την αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο Xi.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Li Keqiang είπε την Τρίτη ότι με το να μην αποδέχεται ούτε να αναγνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου, η Κίνα στην πραγματικότητα διαφυλάσσει το διεθνές δίκαιο.

Η δήλωση του Li έγινε κατά τη διάρκεια της 18ης Συνόδου Κορυφής Κίνας-ΕΕ στην οποία ήταν συν-προεδρεύων.

Περισσότερα εδώ.