Η ΕΕ ξεκινά συνομιλίες για έγκριση νέων γενετικά μεταλλαγμένων ποικιλιών
24 Ιουλίου, 2016
Περισσότερη τρομοκρατία λόγω προσφύγων φοβούνται οι Ευρωπαίοι
24 Ιουλίου, 2016

Καθυστερήσεις στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο

Έντονη ανησυχίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) λόγω της αργής καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα εκτιμάται σε 57.000 και η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι εγγεγραμμένοι ως αιτούντες άσυλο.

Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 8 Ιουλίου, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσής του 2015, αξιωματούχοι της EASO μετέφεραν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει άλλες χώρες προκειμένου να συμβάλλουν στην ελάφρυνσή της από το προσφυγικό βάρος.

Μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015, 106.000 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο 2.033 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και 793 από την Ιταλία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μεταφέρει 63.302 μετανάστες από την Ελλάδα και 34.952 άνθρωποι αναμένεται να μεταφερθούν από την Ιταλία.

«Αυτό που μας απασχολεί στην Ελλάδα είναι η καταχώρηση», δήλωσε ο Jean-Pierre Schembri, εκπρόσωπος της EASO.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη χώρα στην οποία πρόκειται να μετεγκατασταθούν. Τα επιλεγμένα πρόσωπα προς μετεγκατάσταση είναι από εθνικότητες που έχουν πολύ υψηλό βαθμό αναγνώρισης των αιτημάτων ασύλου τους στην αντίστοιχη χώρα (πάνω από 75%). Οι βασικές εθνικότητες τον τελευταίο καιρό είναι η Συρία, η Ερυθραία και το Ιράκ, και η λίστα επιλεξιμότητας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Τις προσεχείς εβδομάδες, η λίστα αναμένεται να επικαιροποιηθεί.

Περισσότερα εδώ.