Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν καταθέσεις
28 Ιουλίου, 2016
Ισπανία: Νέα προσπάθεια να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο
28 Ιουλίου, 2016

Το Brexit μπορεί ακόμη και να ωφελήσει τη ναυτιλία, λένε Έλληνες εφοπλιστές

Αν και είναι πολύ νωρίς να εξάγει κανείς συμπεράσματα για τις συνέπειες του Brexit, το μόνο σίγουρο είναι ότι  οι τομείς που θα επηρεαστούν είναι ποικίλοι. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Ένας από αυτούς είναι και η ελληνική ναυτιλία,  που αν και εξακολουθεί να κρατά τα ηνία διεθνώς, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις.

Πηγές από το City του Λονδίνου,  που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα,  ανέφεραν στην EurActiv.gr  ότι η ελληνική ναυτιλία δεν θα επηρεαστεί και τόσο από το Brexit καθώς επιχειρεί και εκτός Αγγλίας.  Οι ναυτιλιακές εταιρίες έχουν 3-4 έδρες  και ανάλογα με την κατάσταση μεταφέρουν τη διαχειρίστρια.  Σημαντικό ρόλο στην όποια  απόφαση τους  παίζει το φορολογικό σύστημα της εκάστοτε χώρα και γι αυτό ακριβώς το λόγο προτιμούν τη Σανγκάη ή το Ντουμπάι. Ποιο λοιπόν είναι το όφελος για την ελληνική ναυτιλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν είναι ξεκάθαρο, λένε οι ίδιες πηγές, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η ΕΕ θέλει να ελέγξει την ελληνική ναυτιλία.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 όταν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε έρευνα περί της συμβατότητας του ελληνικού συστήματος του φόρου χωρητικότητας πλοίων (tonnage tax) και του ευρύτερου θεσμικού ναυτιλιακού πλαισίου, με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στην Ναυτιλία (οι επονομαζόμενες Sag).

Περισσότερα εδώ.