Ρέντσι: Σαφές χρονοδιάγραμμα για το Brexit- Μέι:Χρειαζόμαστε χρόνο
28 Ιουλίου, 2016
Το Brexit μπορεί ακόμη και να ωφελήσει τη ναυτιλία, λένε Έλληνες εφοπλιστές
28 Ιουλίου, 2016

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν καταθέσεις

Την εκτίμηση ότι οι κινήσεις χαλάρωσης των capital controls θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις διατυπώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Όπως υποστηρίζει, τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταδιακά να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μια αύξηση των καταθέσεων, συμπληρώνει, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. (τέλη Ιουνίου) με κόστος 1,5%.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +2,42%, οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία Μαΐου), κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις. Αυτό θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την ισχύ του τραπεζικού συστήματος.

Η Moody’s θυμίζει την εκτίμηση του Γιώργου Χουλιαράκη ότι αναμένει να αυξηθούν οι καταθέσεις έως και 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνει δε ότι αναμένει πως η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημίες των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γυρίσουν στο σύστημα τα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2014.

Περισσότερα εδώ.