Ενημερώσεις φοιτητών από το εξωτερικό
31 Αυγούστου, 2016
Γερμανία: Πτώση για το κόμμα της Μέρκελ – Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί
3 Σεπτεμβρίου, 2016

Βραβείο LUX 2016 – Ανακοινώθηκαν οι 3 φιναλίστ

Στη συνέντευξη τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori), η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia COSTA (Σ&Δ, Ιταλία) , ανακοίνωσε τις τρεις φιναλίστ ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2016.

  • À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
  • Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία)
  • Toni Erdmann: Maren Ade (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Οι ταινίες που επιλέχτηκαν παρουσιάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, μηνύματα και συναισθήματα και για μια ακόμη φορά η Βενετία θα αποτελέσει το λιμάνι αναχώρησης τους στον επίσημο διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι ταινίες À Peine J´ouvre les Yeux, Ma Vie de Courgette και Toni Erdmann θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ στα 28 Κράτη μέλη της ΕΕ.  Οι 3  ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης να τις απολαύσουν και να τις συζητήσουν.

Εδώ έγκειται και η μοναδικότητα της πρωτοβουλίας αυτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: δημιουργεί το πλαίσιο για ένα ευρωπαϊκό κοινό χώρο στον οποίο το   Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αφού ερμηνεύει και παρουσιάζει τις πραγματικότητες των επιτυχιών και των προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενισχύσουν την προβολή και την αύξηση της  συμμετοχής του κοινού οι φετινές κινηματογραφικές μέρες LUX σηματοδοτούν την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των Γραφείων Ενημέρωσης του ΕΚ στα Κράτη μέλη και των σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα συμμετέχουν μαζί με τα Μέλη του ΕΚ σε μια σειρά από εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου που θα γίνουν με την ευκαιρία της  10ης επετείου του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX.

Περισσότερα εδώ.