Επίσκεψη του Προέδρου του ΕΚ Martin Schulz στην Άγκυρα
3 Σεπτεμβρίου, 2016
Για παρανομίες στις εκπομπές ρύπων κατηγορεί τη Fiat η Γερμανία
4 Σεπτεμβρίου, 2016

Άγκυρα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Σουλτς και Γιλντιρίμ

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε θέματα όπως η κατάργηση των θεωρήσεων (visa), αφού η Τουρκία δεν δέχεται να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, και οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα των επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην Τουρκία.

Ο κ. Σουλτς συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κατά τη συνάντηση, εκτός από τις διαφωνίες, συζητήθηκε και το θέμα της συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια, ο κ. Σουλτς είπε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η ασφάλεια, οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η ελευθερία του Τύπου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το θέμα των θεωρήσεων, το προσφυγικό και η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό.

«Υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε και θέματα που διαφωνούμε» είπε ο κ. Σουλτς και τόνισε ότι ένα από τα σημεία διαφωνίας είναι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της ΕΕ. «Εάν δεν λυθούν κάποια προβλήματα, όπως η αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν μπορούν να καταργηθούν οι θεωρήσεις» είπε.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι, ως προς το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων, υπάρχουν πράγματα που δεν έγιναν και ανέφερε ότι ένα από αυτά είναι η αλλαγή στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος, τη στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη. Η Τουρκία, υπό τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τον αντιτρομοκρατικό νόμο, γιατί αυτό και δεν θα πρόσφερε κάτι και επιπρόσθετα θα μεγέθυνε την απειλή που δέχεται η Τουρκία».

Περισσότερα εδώ.